90 de ani de la infiintarea Asociatiei Invatatorilor Banateni

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 03.10.2014 19:24 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Sambata, 4 octombrie 2014, Asociaţia Invaţatorilor Timişeni celebreaza 90 de ani in sala de spectacol a Colegiului „Ion Vidu”, unde ii sarbatoreşte, simbolic, pe toţi dascalii care, vreme de aproape un veac, le-au descifrat alfabetul inţelegerii lumii  tuturor generaţiilor de şcolari ce au deschis abecedarul pe o banca de şcoala oriunde in Banat.
Aniversarea va  incepe la ora 16, cu o şedinţa solemna, urmata de  lansarea unui volum cu articole referitoare  la istoria invaţamantului banaţean şi a asociaţiilor profesionale ale cadrelor didactice, precum şi de decernarea insignei aniversare.
In epicentrul programului aniversar se va afla spectacolul coral extraordinar dedicat evenimentului şi susţinut de corala Cantemus Banatum al Asociaţiei Invaţatorilor Banaţeni şi corul Kornelie Stanković din Kikinda, Serbia.
Alaturi de membrii Asociaţiei Invaţatorilor Banaţeni,  la eveniment participa membri ai Kikinsko Pevaćko Društvo „Kornelie Stanković” din Kikinda, Serbia, membri ai Asociaţiei Invaţatorilor Caraş-Severineni, şi ai Asociaţiei Invaţatorilor Aradeni, membri ai Asociaţiei Generale a Invaţatorilor din Romania, membri ai Asociaţiei Invaţatorilor din Voivodina şi  ai comunitaţii sarbe din Timişoara.
Accesul publicului la concertul coral aniversar este liber.

Asociaţia Invaţatorilor Banaţeni a luat naştere in 1924, ca urmare a unirii Asociaţiei Invaţatorilor Timişeni (AIT), infiinţata in 1919, cu alte „asociaţii invaţatoreşti” din partea aceasta de ţara.  
Asociaţiile profesionale ale cadrelor didactice din vestul ţarii au prins a se constitui cu precadere dupa 1919 şi aveau, ca principal scop, desfaşurarea unor activitaţi culturale, ştiinţifice şi metodice menite a ridica nivelul calitaţii actului didactic.
Ele nu erau asociaţii de tip sindicalist. In timp şi-au constituit o infrastructura şi o avere considerabile la vremea respectiva, fiind sprijinite de comunitate.
In perioada comunista toate bunurile AIB au fost naţionalizate abuziv.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.