Adrian Orza: Noi am pornit in 2008 impreuna cu nemtii si cu liberalii. Liberalii au coborat in statia PSD

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.04.2012 14:30 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Adrian Orza, Conferinţa de presă PNŢCD Timiş: „O să prezentăm succesiv diverse organizaţii ale societăţii civile care vor susţine Uniunea pentru Timiş.Ne-au parvenit o serie de demersuri de acest gen şi încet, încet le vom prezenta pe toate pentru a arăta că Uniunea pentru Timiş e o chestiune strict locală şi în acest demers se regăseşte susţinerea pentru valoarea şi substanţa locală. Noi practic am început din 2008 această construcţie locală şi credem că e bine să transformăm acest demers, inclusiv al nevoilor societăţii civile, într-unul politic.

Astăzi îl avem alături de noi pe preşedintele asociaţiei Pro Timişoara, Ciprian Scutca. E primul reprezentant al unei asociaţii care vine la conferinţa de presă a noastră să vă vorbească despre acest demers.
Vă repet, vor mai veni asociaţii din diverse domenii, fie că vorbim de cele axate pe nevoile tinerilor, educaţie, cultură, sport, cât şi din cele axate pe rădăcinile istorice şi tradiţionale bănăţene, cum sunt Asociaţia Deportaţilor în Bărăgan, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, asociaţii monarhiste ş. a. E o onoare pentru noi să avem astfel de susţineri.
Noi am pornit în 2008 împreună cu nemţii şi cu liberalii. Liberalii au coborât în staţia PSD, ca să spun aşa, obligaţii fiind de o construcţie naţională făcută pentru a da pe cineva jos. Noi nu vrem să dăm pe nimeni jos, noi vrem să construim. La noi, din 4 în 4 ani, se vrea a se da jos cineva, fără a se pune problema pe cine punem în loc. Noi încercăm să construim şi, dacă nu am reuşit mereu, nu a fost pentru că nu am vrut, ci pentru că ori nu a depins de noi, ori nu am fost suficient de persuasivi în a jongla cu diverse interese politice locale pentru asta. Dar în mod cert am fost oneşti în ceea ce înseamnă aceste demersuri pe care le-am avut şi asta cred că e foarte important.”

Ciprian Scutca,preşedintele asociaţiei Pro Timişoara: „Pro Timişoara e o asociaţie tânără, ale cărei baze au fost gândite din urmă cu 2-3 ani, dar ale cărei baze juridice sunt puse din februarie. Suntem un grup de oameni tineri care vrem să arătăm că ne pasă de comunitatea în care trăim. Unii suntem bănăţeni din tată în fiu, alţii sunt veniţi de pe alte meleaguri, dar s-au regăsit aici, într-un mediu în care oricine e binevenit. Avem proiecte în desfăşurare pe partea de educaţie, cultură, sport, mediu. Aceste domenii, credem noi, pot aduce un plus valoare unei societăţi care e în derivă. Unul dintre proiectele în care suntem implicaţi acum e legat de studenţi, liceeni şi profesori. Proiectul e derulat împreună cu un partener internaţional, pentru a aduce beneficii pe acest segment, care are un mare minus în România.
Am foarte mulţi colegi care au fost nevoiţi să plece din ţară datorită drumului pe care se află România în ziua de azi. Noi susţinem un sistem regional de tip elveţian (deşi ei sunt o federaţie, iar la noi nu e valabil acest sistem). Dar proiectul de canton arată exact ce înseamnă democraţia directă, la noi nu există aşa ceva. La nivel local acestă democraţie directă are nişte beneficii fantastice, iar omul e direct implicat în orice problemă a comunităţii locale. Dorim să susţinem Uniunea pentru Timiş şi pentru faptul că nu dorim polarizarea spre care tinde acum România. Noi susţinem şi vom face lobby pentru ceea ce înseamnă Uniunea pentru Timiş şi ce a demonstrat până acum.”

Adrian Orza: „Sunt onorat când văd că un om tânăr apreciază anumite lucruri. Mă bucur când văd tineri informaţi cărora le pasă. Din păcate, pentru unii tinerii sunt buni doar pentru a fi manipulaţi. E bine când oameni responsabili tineri se implică pentru binele societăţii. Ciprian vorbea despre Elveţia, unde, la fel ca în alte locuri, democraţia participativă e foarte solidă şi are un impact pozitiv asupra societăţii. De aceea am adus acel model de consilii de cartier, pe care unii au încercat să îl politizeze. Unii dintre politicienii locali, chiar şefi de partide, s-au înscris în aceste consilii şi fac o mare greşeală. Aici oamenii trebuie implicaţi, politicienii îşi au treaba lor. E foarte important ca politicul să stea departe de aceste consilii de cartier".

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.