Adrian Orza: Nu inteleg de unde dragostea neamului pentru republica

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 01.02.2012 16:04 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Adrian Orza, Conferinţa de presă PNŢCD Timiş: „Noi, ca partid, fiind partizanii declaraţi ai monarhiei. Pregătim împreună cu Cercul de Studii Vestul un proiect pentru România, care propune restaurarea monarhiei constiuţionale.Vrem ca modelul PNŢCD Timiş să fie luat şi de celelalte organizaţii. La sfârşitul săptămânii ne vom întâlni la Sighetu Marmaţiei, pentru a-l comemora pe Iuliu Maniu şi atunci vom discuta şi le vom prezenta acest proiect. Apoi vrem să facem şi niştre paşi concreţi în această direcţie. Apoi, vedeţi, românii spun astăzi că au cea mai mare încredere în membrii Familiei Regale. Atunci de ce să nu propunem revenirea la monarhie constituţională? La noi mereu nu se votează creva, ci împotriva a ceva. Această chestiune ar putea înceta. Cred că e prima dată, după 22 de ani, când s-au strâns un milion de oameni în Bucureşti să îl întâmpine pe rege, pentru prima dată după acel moment, când românii au o încredere atât de mare în rege. O să vă spun doar punctat câteva argumente legate de monarhie: e vorba de tradiţie, de realizările Dinastiei române, de reprezentativitatea ei, de respectarea Constituţiei. România nu are tradiţie republicană, noi am fost obligaţi să trecem la republică, au venit cu tancurile peste noi. Aşa s-a instalat republica în România. Nu înţeleg de unde dragostea neamului pentru republică. Eu despre rege nu am învăţat la şcoală, mie mi-au spus bunicii mei. Şi mi-au spus că era om, ca epitet. Spun unii că se poate rămâne la republică, că e bună, dar nu sunt buni cei care o conduc. Dar oare nu cumva sistemul republican din România nu le permite valorilor să iasă în faţă? Eu nu am fost monarhist, să zicem, practicant. Nevoia şi insatisfacţia politică şi cotidiană m-au determinat să devin în interiorul meu monarhist. Pentru că nu mai văd o soluţie. Alianţele la putere nu mai văd să poată rezolva problema. Azi se ceartă, mâine sunt în aceeaşi barcă. Asta e republica noastră. Personajele sunt aceleaşi. Dacă nu reuşim să schimbăm sistemul de valori, o să trăim în aceeaşi mizerie morală în care trăim de 22 de ani. Nu spun că totul va fi lapte şi miere dacă vom avea monarhie, căci clasa politică şi guvernul rămân. Dar modelul contează, aţi văzut, totuşi, când a fost regele Mihai în Parlament, s-au comportat şi parlamentarii altfel decât de obicei.”

Adrian Orza: „Aş vrea să spun un lucru legat de alegerile parlamentare. Se spune în ţară că nu e corect cum se aleg primarii, dintr-un singur tur. Noi suntem de acord, deşi suntem avantajaţi, aici, de acest sistem. Pe de altă parte, e absolut jenant că în România un candidat care termină pe locul întâi nu merge în Parlament, dar merg alţii, care sunt pe locurile 2, 3, 4 sau 5. Asta e compromiterea totală a noţiunii de vor uninominal. Numai noi, românii, puteam inventa aşa ceva. În mod normal nu ar trebui să existe prag. Dacă cetăţenii îl vor într-un loc pe Popescu, el trebuie să meargă în Parlament. Ce legătură are un candidat cu rezultatul unui coleg de partid din alt judeţ? De ce mai e uninominal? Acest sistem l-au pus, din păcate, liberalii, cu concursul celorlalţi. Ar trebui de urgenţă să îl schimbe, înainte de alegerile parlamentare, pentru ca oamenii să fie reprezentaţi corect.
Eu, pentru că am cunoscut-o personal, aici, la Timişoara, pe doamna Adriana Săftoiu, vreau să o felicit pentru gestul eu, un gest de bărbăţie politică, care vine din partea unei doamne foarte distinse, elegante şi echilibrate. Şi poate ar avea de învăţat şi bărbaţii din Parlamentul European să se ţină de cuvânt când spun ceva şi să aibă atitudini concrete şi directe. Şi doamna Săftoiu, dacă nu ştiţi, este chiar timişoreancă.”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.