Adrian Orza: Organizatiile locale sunt niste umbre. La Bucuresti se decid candidatii

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 18.04.2012 14:45 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Adrian Orza, Conferinţa de presă PNŢCD Timiş: Mie îmi pare rău că subiectul „Poli” s-a politizat. Regret acest lucru deoarece noi am încercat să nu amestecăm lucrurile şi nu am pomenit de partid când am vorbit de Poli.Jucătorii de la Poli au trecut printr-o grevă japoneză recent, au jucat cu banderole pe mână. Ei, totuşi, reprezintă oraşul în acest fenomen, alături de alţi sportivi. Credem că pe moment putem să venim cu o soluţie financiară, absolut legală. Am propus să alocăm fiecărui jucător circa 10.000 lei, iar proiectul care se referă la alocarea acestor sume va intra în şedinţa de plen a Consiliului Local Timişoara din 24 aprilie. Aici nu vorbim doar de jucătorii de la echipa 1 şi a 2-a, ci şi de juniori. Centrul de copii şi juniori trebuie sprijinit. Acum sumele se dau în afara contractului, banii vor fi daţi direct jucătorilor. La centrul de copii şi juniori sunt undeva la 220 de jucători. Banii nu intră în contul clubului, intră direct pe statul de plată la jucători şi nu reprezintă compensaţii la datoriile pe care clubul le are faţă de jucători. Banii reprezintă indemnizaţia lunară, suplimente nutritive etc. pentru jucători, de la începutul anului până acum. E un sprijin pe care îl oferim şi sper ca fenomenul Poli să nu aibă de suferit din cauza situaţiei în care se găseşte clubul azi. Sumele pe care le dăm noi sunt legate de efortul pe care ei l-au făcut de la începutul anului până acum şi reprezintă o rezervă de bani de la capitolul sport.”

„Când s-a inventat votul uninominal, care a permis ca aceia care au fost pe locuri 2, 3 sau 4 să intre în Parlament, iar unii de pe locul 1, nu, liberalii erau la guvernare. Ei au făcut acea hotărâre de guvern şi, susţinuţi de PSD, aceasta a trecut. Nu mai vorbesc de felul în care au desenat colegiile, şi anume după ce culoare aveau primarii. Erau colegii „râmă”, aşa cum au fost denumite în presă.
Noi vorbim de descentralizare şi subsidiaritate. Din păcate, aceste lucruri devin iluzii pentru că partidele care îşi dispută azi aşa-zisa dualitate politică sunt extrem de centralizate ca decizie. Sunt construite pe un sistem de vasalitate în ce priveşte organizarea şi e evident că nu au cum să promoveze descentralizarea administrativă. Declarativ spun că e importantă pentru ele, dar aceste partide, ele însele, sunt extrem de centralizate. Ele pun de la Bucureşti, acolo se decide, candidaţii la locale. Organizaţiile locale sunt nişte umbre. La Bucureşti se decid candidaţii. Ştiţi ce jocuri au fost şi în Timiş, v-am mai spus că unii candidaţi erau de rezervă. De aceea e important să existe partide care au forţă regională şi voturile pentru Parlament să reprezinte nevoile tuturor cetăţenilor.”

„Mie nu mi se pare normal că s-a tot lungit problema cu retrocedările. Nu mi s-a părut normal că a trebuit să se retrocedeze în natură obiective de interes public (şcoli, spitale etc.). Lucrurile acestea trebuiau despăgubite la justa lor valoare. La fel, nu e normal că au stat unii chiriaşi în acest proprietăţi, aveau dreptul, ca şi chiriaş, de a locui acolo, dar dacă proprietarul care a primit casa înapoi o vindea altcuiva, acestuia din urmă nu i se mai transferau obligaţiile de a-l ţine pe chiriaş. Şi în cele mai multe cazuri proprietăţile s-au revândut, chiriaşii au rămas în aer şi presiunea a căzut pe autorităţile locale, care trebuia să le ofere locuinţe. Cred că aceasta a fost făcută intenţionat în lege. Iar în ceea ce priveşte obiectivele de interes publice, situaţia e şi mai dificilă.
Dar e mai simplu pentru parlamentari, care am înţeles că lucrează de luni până miercuri, iar joia şi vinerea ţin conferinţe de presă. Probabil că, după hotrelurile la care stau, vin aici şi li se pare totul gri şi îi deranjează dacă plouă şi li se stropesc pantofii de lac. Dar nimeni nu îi întreabă de ce nu au modificat legi, de ce nu au modificat unele lucruri de care ne izbim în fiecare zi şi ca autorităţi publice şi ca simplii cetăţeni.”

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.