Adrian Sanda: Nu aruncati istoria in derizoriu!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 05.07.2012 15:37 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Alaturat se afla raspunsul unui Revolutionar timisorean, coautor al adevaratei Proclamatii de la Timisoara, elaborata in Balconul Operei din Timisoara in 20 Decembrie 1989.

Am înregistrat cu stupoare delaraţia-chemare a Societăţii Timişoara, care cere oamenilor să se dezică de istoria lor reală şi să se înregimenteze unei stări de fapt instaurate de interese politice meschine, unei adevărate opresiuni conduse de un personaj sinistru, care îşi arogă titlul neconstituţional de Şef al Statului.
Mai întâi, afirmaţia că Societatea Timişoara ar fi "simbolul istoric al luptei pentru democraţie, începută odată cu Proclamaţia din 1990". Domnilor , lupta pentru democraţie am început-o noi, cei care în decembrie 1989 am riscat glonţul pentru idealurile unui întreg popor asuprit de un regim totalitar ! Atunci când aţi dat publicităţii Proclamaţia de la Timişoara, martie 1990,nu aţi riscat decât destinaţia unor burse de "specializare" în ţările democratice ale unei lumi care constatase deja victoria disperării noastre autentice în faţa dictaturii. Preţul acestei victorii a fost numărul de victime ale Revoluţiei autentice din Timişoara. Nu insistaţi cu calomnierea actului revoluţionar de la Timişoara: aici nu a fost lovitură de stat, ci dorinţă de schimbare înnobilată cu sânge de martir. Ale cui interese le serviţi acum, când după atâţia ani, contestaţi valoarea reală a sacrificiului oamenilor care s-au opus cu preţul suprem regimului Ceauşescu ? Nu sunteţi nici un fel de simbol, ci produsul intereselor meschine ale unor regimuri străine de România, ţară care şi-a plătit tributul de sânge pentru libertate.
Contestaţi acţiunile politice legitime din 3 iulie, anul curent. Cum vă permiteţi să vorbiţi de "puci", după atâţia ani în care România a fost condusă discreţionar de un preşedinte ales dubios, bazat pe un partid şi un guvern evident potrivnice intereselor românilor ? Faptul că folosiţi cuvântul "puci" dovedeşte o dată în plus nu doar faptul că nu cunoaşteţi limba română, ceea ce nu ne mai surprinde, dată fiind propulsarea unor personaje agramate în fruntea ţării şi în mijlocul organismelor europene, ci şi reaua credinţă care vă caracterizează. Care este grupul militar, sau paramilitar, care a încercat schimbarea violentă a ordinii de stat, împotriva voinţei populare, domnilor şi doamnelor, dacă e să ne raportăm la definiţia din dicţionar a cuvântului "puci" ? Chiar nu ştiţi, sau ignoraţi cu aceeaşi indiferenţă criminală voinţa populară care dictează ca regimul Băsescu să îşi înceteze mandatul ? Despre ce "lovitură de stat" vorbiţi ? Folosiţi aceeaşi sintagmă pe care a folosit-o Ceauşescu la Târgovişte. Vă prefaceţi că nu vedeţi şi nu înţelegeţi ce îşi doreşte poporul român. "Alianţa împotriva dictaturii", pe care o cereţi, exită deja. E o alianţă între forţele politice responsabile, opuse autocratismului de tristă amintire exercitat de un "preşedinte jucător" şi slugile sale, printre care vă număraţi lamentabil, domnilor "intelectuali" plătiţi cu stipendii generoase şi medalii decredibilizate grosier ale unei Românii cu un trecut glorios. Aţi terfelit înţelesul noţiunii de intelectual în România, aţi subscris acest atribut unui individ grobian care dispreţuieşte cartea şi şcoala, unui personaj venal, cu un trecut pătat de colaborări vinovate, izolat în plan internaţional, numit Traian Băsescu. De când a devenit România, o ţară cu o istorie demnă, multiseculară, teritoriul de joacă al unor puteri străine, perfect indiferente la soarta unui popor suferind, pedepsit pe nedrept pentru aspiraţiile sale autentice la libertate, suveranitate şi democraţie ? Primim lecţii de la ambasadori desemnaţi din interese particulare, avocaţi ai unor aspiraţii oculte. Ne permitem ca orice rătăcit al finanţelor şi intereselor de firmă să vină să ne dicteze cum şi de ce trăim în ţara noastră ?
Propuneţi, nici mai mult, nici mai puţin, ca timişorenii să se alinieze unui comandament politic străin, opera unui personaj cel puţin dubios. Ce avem noi cu Mihai-Răzvan Ungureanu, tânăr debordând de ambiţii personale, propulsat pe prima scenă a ţării de o manieră care nu are nimic de a face cu idealurile noastre din Decembrie 1989 ? Vă doriţi alinierea noastră în spatele unui UTC-ist de frunte, admirator certificat al lui Ceauşescu, acuzat public de aservirea la interesele unor puteri străine ? Probabil că vi-aţi pierdut uzul raţiunii ! Ce aţi făcut cu spiritul Timişoarei ? L-aţi înregimentat în spatele unui tinerel care atunci când aici se murea se ascundea în spatele speranţei că viitorul urma să-i confirme idealurile comuniste, publicate cu mândrie după participarea la ultimul Congres al PCR ? Asemenea fapte de neconsolat vă acuză fără drept de apel. Vă invităm să vizitaţi Cimitirul Eroilor Timişoarei, şi să vă cereţi scuze !
Consideraţi astăzi că democraţia din România e în pericol. Unde aţi fost în ultimii ani, când democraţia a fost făcută praf de un regim autoritar, sub conducerea unui regim marionetă al unui unic păpuşar hăhăind din spatele unor resorturi de putere fără nici o legătură cu democraţia şi bunul simţ ? În România regulile elementare ale democraţiei au fost călcate în picioare, legea a devenit o prostituată a elitei conducătoare, fărădelegea de care vorbiţi a devenit normă generală, criminalii au fost transformaţi în victime, hoţii în oameni respectabili, cu drepturi zise "legale", toate astea în timp ce năpăstuiţii soartei au continuat să sufere cele mai grave umilinţe, cele mai aspre pedepse ale legii, aplicate doar celor fără mijloace. Ne propuneţi, nici mai mult, nici mai puţin, decât să protestăm împotriva celor care spun că e timpul ca şi cei care fură miliarde, majoritatea liberi şi apăraţi de sistem, să primească aceleaşi pedepse pentru care sunt întemniţaţi deznădăjudiţii soartei, care fură din disperare o pâine pentru a supravieţui, pentru că regimul îmbogăţiţilor nu le oferă nici o şansă. Vorbiţi de independenţa şi intangibilitatea Curţii Constituţionale, dar treceţi sub tăcere acuzaţiile argumentate împotriva unei justiţii care suferă, la toate nivelurile, de opresiunea politică, securistică, a unui regim dictatorial ce nu respectă principiile elementare ale ideii de dreptate. Dacă aveţi îndoieli în acest sens, vă rugăm să verificaţi cazuistica României la CEDO.
Voinţa de libertate am afirmat-o noi, cei care ne-am expus în decembrie 1989, nu profitorii libertăţii cucerite prin sânge. Încetaţi mascarada ! Profitaţi de prea multă vreme de răbdarea noastră, de banii noştri munciţi cu sudoare. România trebuie să revină în rândul ţărilor normale, sub aspectul bunului simţ şi al respectului pentru viaţă la standarde europene. Aţi devenit talibanii autoritarismului băsist, vinovat de dezastrul în care se află ţara. Căiţi-vă, şi aveţi minima pudoare de a tăcea, după anii în care aţi adus ţara la limita supravieţuirii fizice şi morale. Nu ne provocaţi să ieşim din nou în stradă, ca în 1989 ! Nu ignoraţi, aruncând în derizoriu, istoria noastră recentă. Dacă ne provocaţi, s-ar putea să nu mai fim încă o dată atât de clemenţi faţă de cei vinovaţi.
Semnează,
În numele fondatorilor Frontului Democratic Român,autori ai adevăratei Proclamaţii de la Timişoara,citită la Balconul Operei,miercuri,20 Decembrie 1989,aprobată si susţinută de zeci de mii de timişoreni,ca unul care a făcut posibil ca aceasta să fie citită in 21 Decembrie 1989 in centrul Aradului in faţa a mii de arădeni revoltaţi,

Adrian Sanda
Timişoara
04 iulie 2012

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.