Campania nationala Vreau sa fiu voluntar

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.01.2012 11:33 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Proiectul 1 

ROLUL ŞI IMPORTANŢA VOLUNTARIATULUI

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş demarează în anul 2012 campania „VREAU SĂ FIU VOLUNTAR – Proiectul I: Rolul şi importanţa voluntariatului”.
Iniţiată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă la nivel naţional, campania se adresează cetăţenilor cu vârsta între 18 şi 50 de ani, dar şi elevilor, adaptat vârstei.
Obiectivele principale ale campaniei sunt:
- cunoaşterea şi respectarea de către autorităţile publice locale a reglementărilor privind voluntariatul în situaţii de urgenţă;
- creşterea interesului autorităţii publice locale pentru constituirea, dimensionarea şi dotarea reală şi corectă a structurilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;
- creşterea numărului de solicitări din parte cetăţenilor în vederea intrării într-un serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Pentru atingerea acestor obiective, cadrele I.S.U. Timiş vor acţiona pe mai multe direcţii:
1. La nivelul primăriilor:
- se vor organiza seminarii de informare şi instruire a primarilor privind reglementările specifice referitoare la voluntariatul în situaţii de urgenţă;
- se vor prezenta servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă cu tradiţii, precum şi posibilităţile de încadrare, dotare şi pregătire a voluntarilor serviciilor voluntare în general;
- se va populariza site-ul www.isutimis.ro - secţiunea Servicii voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, cu subsecţiunile aferente, spre informare permanentă.
2. La nivelul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă:
- puncte mobile de informare preventivă;
- exerciţii demonstrative;
- Ziua Porţilor Deschise.
Acţiunile vor fi popularizate în mass-media locală, pe panourile stradale, monitoarele din mijloacele de transport în comun şi pe site-ul www.isutimis.ro.

3. La nivelul societăţii civile:
- se vor recruta voluntari prin organizarea de seminarii în facultăţi şi cămine culturale, respectiv prin difuzarea de pliante;
- se vor transmite materiale informative ale campaniei (spoturi aferente campaniei), pe posturile de televiziune locală sau cu circuit închis şi pe panourile stradale.

Folosind materiale informative de cea mai bună calitate şi abordând timişenii cu mesajele „Vă plac provocările?”, „Vreţi să obţineţi competenţe noi?” sau „Vreţi să lucraţi în echipă?”, se urmăreşte creşterea numărului de voluntari pentru situaţii de urgenţă la nivelul judeţului nostru.
La nivel mondial, voluntariatul este privit ca o resursă importantă pentru rezolvarea problemelor sociale, umanitare şi de mediu, dar pentru exploatarea ei este nevoie de o mai bună informare şi de dezvoltarea spiritului civic. Conform datelor oferite de Centrul European pentru Voluntariat (http://www.cev.be), centru susţinut de Comisia Europeană, voluntariatul are un impact deosebit asupra vieţii economice, la nivel mondial:
• Anual aproximativ 140 milioane oameni din 37 de ţări desfăşoară muncă voluntară;
• Dacă aceşti 140 de milioane de voluntari ar reprezenta populaţia unei ţări, atunci acea ţară ar fi a 8 - a cea mai mare ţară din lume;
• Anual, voluntariatul contribuie la economia globală cu suma de aproximativ 227 miliarde de euro;
• Voluntariatul reprezintă 68% din totalul actelor de caritate prestate la nivel mondial;
• Voluntariatul reprezintă 44% din forţa de muncă non - profit prestată la nivel mondial.
Imaginea pozitivă şi evoluţia acestui concept a făcut ca activităţile de voluntariat din România să devină tot mai vizibile şi mai atractive pentru societatea româneasca.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.