Campanie de responsabilizare si sensibilizare cu privire la fenomenul abandonului scolar

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 31.08.2014 22:19 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Direcţia Generala de Asistenţa Sociala şi Protecţia Copilului Timiş, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judeţean Timiş, a demarat o campanie de responsabilizare şi sensibilizare cu privire la fenomenul abandonului şcolar, accentul urmand sa fie pus pe prevenţia şi, totodata, pe reducerea acestuia.

Abandonul şcolar reprezinta una dintre cele mai mari probleme ale societaţii noastre.
Multe dintre cazurile de abandon şcolar sunt in stransa legatura cu condiţiile socio-economice precare cu care se confrunta familia, dar şi cu alte probleme, cum ar fi disensiunile existente in cadrul familiei, plecarea parinţilor la munca in strainatate, exploatarea copiilor prin munca.

Din dorinţa de a veni in sprijinul comunitaţii locale şi al copiilor din judeţul Timiş, DGASPC Timiş a organizat, in parteneriat cu ISJ Timiş, in data de 28 august 2014, o intalnire de lucru la care au fost prezenţi reprezentanţi ai ambelor instituţii, precum şi reprezentanţi ai mai multor primarii din judeţ.
Cu aceasta ocazie, au fost dezbatute principalele aspecte legate de abandonul şcolar şi au fost stabilite masurile ce vor fi urmate in vederea reintegrarii şcolare a copiilor din comunitate.

Prezenta la dezbateri, Emilia Milutinovici, director general DGASPC Timiş, a declarat: „Mulţi dintre adolescenţii şi copiii care au cazut, in ultimii ani, in mrejele abandonului şcolar au ajuns in evidenţa serviciilor de asistenţa sociala, beneficiind, de la caz la caz, de servicii sociale in vederea reintegrarii lor socio-profesionale şi familiale. Din fericire, un numar semnificativ de copii pot fi recuperaţi şi reintegraţi in sistemul de invaţamant, cel mai adesea fiind necesare eforturile conjugate ale familiei, şcolii, comunitaţii, serviciilor sociale, precum şi ale altor persoane de referinţa din jurul copiilor. Ma bucur ca ne-am intalnit astazi, aici, pentru a stabili, impreuna, paşii pe care-i vom face pentru a sprijini aceşti copii şi pentru a-i ajuta sa-şi contureze un viitor mai sigur”.
ISJ Timiş, prin Inspector Şcolar General, Aura Codruţa Danielescu şi-a exprimat ingrijorarea faţa de fenomenul de abandon şcolar şi considera ca ”doar printr-o implicare comuna a celor doua instituţii şi nu numai, vom putea veni in sprijinul copiilor şi familiilor din care aceştia provin. Intalnirea de astazi este un inceput, deschide un drum, ne ofera la toţi speranţa ca vom schimba ceva, ii vom ajuta pe ei, pe copii, vom fi aproape de asistenţii sociali, de comunitaţile locale, sprijinind acolo unde este cazul. Implicarea noastra, a factorilor interesaţi de reducerea acestui fenomen de abandon deschide porţile unei colaborari intre DGASPC Timiş, iniţiatorul acestei intalniri şi ISJ Timiş, punand bazele unui parteneriat ce va acţiona in sensul dorit de ambele instituţii.”
Acţiunea consta in deplasarea pe teren a unei echipe multidisciplinare in localitaţile unde exista mai multe cazuri de abandon şcolar raportate, pentru a discuta cu reprezentanţii locali şi, in masura posibilitaţilor, cu familiile copiilor, urmand sa identifice caile optime de soluţionare a fiecarui caz in parte şi sa monitorizeze copiii aflaţi in situaţie de risc.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.