Cristian Busoi: ACTA nu vizeaza hartuirea consumatorului individual

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 02.02.2012 07:44 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi cere Guvernului României să urmărească discuţiile din Parlamentul European pe tema ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) şi să explice clar cetăţenilor României conţinutul acorduluiastfel încât aceştia să primească răspunsurile necesare întrebărilor pe care şi le pun, dar şi pentru a risipi unele temeri nejustificate.

Deputaţii liberali din Parlamentul European au luat parte miercuri, 1 februarie 2012, la o întâlnire informală cu reprezentanţii Comisiei Europene care au fost implicaţi direct în negocierile pe subiectul ACTA. Întâlnirea a avut loc cu scopul de a răspunde deputaţilor la nelămuririle pe care le au în privinţa acordului semnat, dar şi în perspectiva viitoarei proceduri de ratificare, care ar urma să aibă loc în luna iunie. Parlamentarii europeni au primit numeroase mesaje de îngrijorare de la cetăţenii europeni, inclusiv de la români, aceştia exprimându-şi temerea creată de impactul acordului asupra libertăţii internetului.

„Una dintre problemele ridicate de deputaţii liberali a fost lipsa unei strategii de comunicare a Comisiei cu cetăţenii europeni despre ACTA, astfel încât aceştia să fie informaţi clar despre ce este ACTA, ce acoperă şi mai ales ce NU este ACTA. Reprezentanţii Comisiei s-au angajat să facă eforturi în acest sens, inclusiv pe reţelele sociale. De asemenea, Comisia a răspuns temerilor legate de restricţionarea drepturilor fundamentale şi a libertăţii internetului, precizând că ACTA vizează combaterea violării drepturilor de proprietate intelectuală la scară largă, cu scop comercial, nicidecum hărţuirea consumatorului individual”, a declarat europarlamentarul Cristian Buşoi. Subiectul va fi urmărit, în perioada următoare, îndeaproape, de către Buşoi.

Cristian Buşoi a votat în favoarea a două rezoluţii adoptate pe acest subiect de către Parlamentul European în martie 2010 şi noiembrie 2010, prin care se solicita Comisiei respectarea câtorva jaloane în negocierile cu celelalte părţi ale acordului. PE a cerut, în special, o analiză de impact care să se axeze pe consecinţele implementării ACTA asupra drepturilor fundamentale şi a protecţiei datelor. În al doilea rând, PE a subliniat că în niciun caz, acordul nu trebuie să introducă restricţii in liberul acces la internet printr-un eventual sistem de răspuns gradual ("3 strikes") şi că trebuie să respecte principiile legislaţiei europene în vigoare în materie de telecomunicaţii, protecţia datelor şi a vieţii private.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.