Declaratie politica: Catalin Tiuch

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 25.02.2014 13:15 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Apreciere si rasplata in mediul rural

Aceasta declaratie politica e determinata de o serie de discutii avute in teritoriu si de o cunoastere a unui segment deosebit de important din activitatea administrativa. Vreau sa evidentiez situatia acelor oameni care lucreaza in administratia publica locala si in special, in mediul rural, oameni care mai tot timpul trec aproape neobservati, contopiti in marea categorie a bugetarilor. Ma refer aici la primarii de comune si angajatii din aceste primarii, fara a-i uita pe medicii si invatatorii care isi exercita activitatea in mediul rural, dar care vor face obiectul unor alte demersuri.
    In momentul de fata, perceptia opiniei publice asupra celor care lucreaza in administratie este de multe ori distorsionata, uitandu-se de o atitudine corecta fata de munca si de respectul datorat tutoror semenilor nostri. In acest context, in cunostinta de cauza va spun ca cei mai multi dintre cei angajati in administratia publica locala dau dovada de profesionalism si implicare.   
    S-a tot vorbit despre medicii care decid sa plece din tara in cautarea unor conditii mai bune in care sa-si desfasoare activitatea si pentru un salariu mai mare. Decizii justificate si in totalitate acceptate, intr-o Europa care are la baza principii ca libera circulatie a persoanei si a fortei de munca, numai ca nivelul scazut de salarizare pe care-l invoca medicii care pleaca, este o problema cu care se confrunta si angajatii din administratie. Nu cred ca o plecare masiva din randul functionarilor din primarii ar fi varianta care sa ne faca sa regandim modul lor de salarizare, pentru ca a ramane fara specialisti, indiferent de domeniu, nu e o solutie, ci devine o problema a intregului sistem.
    Un angajat eficient nu trebuie uitat la un salariu care sa nu-i permita un trai decent si care sa-l determine in fiecare luna sa faca pasul de a pleca, ci trebuie stimulat sa ramana in sistem si incurajat spre performanta. Aprecierea profesionalismului, recompensarea fidelitatii, motivarea eficacitatii ar fi doar cateva dintre elementele care ar putea redefini raporturile in administratie. Iar in administratia locala exista oameni care merita apreciati. Am intalnit astfel de angajati, am lucrat cu ei indeaproape cu diferite ocazii si colaborez in continuare in exercitarea mandatului parlamentar. Inteleg nemultumirile lor atunci cand, de exemplu, Curtea de Conturi decide sa ceara taierea sporului de dispozitiv castigat in instanta, pentru angajatii din primariile din judetul Timis, precum si ingrijorarea primarilor ca vor ramane fara specialisti, din cauza salariilor mici. Stiati ca, de exemplu, un angajat cu 14 ani vechime, care raspunde de partea social-culturala si e si bibliotecar castiga 629 lei, un inginer topograf 826 lei, un inspector sau un contabil 1042 lei, si, in general, un functionar public intre 780 si 900 lei? Pentru a evita eventuale acuzatii, fac precizarea ca aceste exemple sunt obtinute de la primariile din colegiul meu, dar cu siguranta, situatia poate fi generalizata. Nici la nivelul salarizarii primarilor sau a viceprimarilor lucrurile nu stau mai bine
        Un alt exemplu pe care vi-l ofer este situatia promotorilor locali si a  functionarilor ce lucreaza pentru atragerea si implementarea fondurilor europene a caror munca este apreciata financiar la nivelul salariului minim pe economie, acestia avand atributii in implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale, elaborarea de studii si lucrari de analiza, intocmirea de rapoarte si materiale de informare, si lista poate continua. Ori aceste lucruri pot zadarnici eforturile autoritatilor publice locale de a accesa fonduri europene cu scopul de a contribui la dezvoltarea pietei muncii in regiunile din care provin.
        In concluzie, as vrea sa atrag atentia asupra riscurilor cu care se confrunta administratia publica locala, care pot afecta obiectivele strategice ale Romaniei, in conditiile in care decizia cea mai buna se ia la nivelul cel mai apropiat de cetateni, iar pentru acei romani care traiesc in mediul rural, primaria este nivelul cel mai apropiat de nevoile lor. Atat timp cat cei care decid - provin si traiesc in comunitatea respectiva, intelegerea si prioritizarea problemelor se va face in cunostinta de cauza, oamenii cunoscandu-se intre ei si interactionand mult mai usor. Daca de o parte sunt probleme, de cealalta parte trebuie sa fie solutii, iar primarul si angajatii dintr-o primarie sa fie in slujba cetatenilor si remunerati corespunzator. Pentru toti trebuie sa existe o unitate corecta de apreciere si rasplata.  
    
Deputat PSD
Catalin Tiuch

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.