Declaratie politica Sorin Grindeanu: Investitii de sute de milioane de euro sunt blocate

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 29.10.2013 12:36 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Investitii de sute de milioane de euro sunt blocate la nivelul autoritatilor publice locale si nationale din cauza unor deficiente ale Sistemului Electronic de Achizitii Publice dar, in special, din cauza unor vicii de procedura!

Dragi colegi,

Sunt convins ca, in colegiile dumneavoastra electorale, in orasele, judetele dumneavoastra de resedinta, primii care s-au plans de problemele cu care se confrunta pe tema licitatiilor electronice pentru achizitiile publice sunt primarii. Exista situatii aberante care creaza mari nemultumiri, intarzieri, amanari sau chiar anulari ale unor proiecte vitale pentru comunitatile locale.
Ma refer aici la faptul ca, la licitatiile electronice, clarificarile si contestatiile pot fi depuse de oricine, indiferent daca participa la licitatie sau nu, indiferent daca are obiect de activitate in domeniul respectivei licitatii sau nu. Exista foarte multe cazuri in care aceste interventii sfideaza logica dar, din pacate, se incadreaza in limitele legale prevazute de actele normative care reglementeaza procedurile. Iar autoritatile locale nu sunt singurele care se confrunta cu astfel de situatii. Este o problema generalizata.

Cea mai de notorietate situatie, din cele la care fac referire, a avut loc acum o saptamana cand Ministerul Comunicatiilor a organizat licitatia de 35 de milioane de euro privind implementarea la nivel national a sistemului informatic care vizeaza reducerea birocratiei la emiterea actelor de stare civila. Depunerea ofertelor a fost amanata de 3 ori iar licitatia a fost blocata in unor contestatii. Aberatia a aparut in momentul in care reprezentantii ministerului au constatat ca toate contestatiile au fost depuse de societati mici, societati cu o cifra de afaceri de 5000 de euro, si ca niciuna dintre firme nu a depus oferte ! Procedura de achizitie in valoare de aproape 35 de milioane de euro a fost lansata in luna august iar astazi, la aproape trei luni de la postarea pe SEAP, inca nu e finalizata.

Cert este ca toate aceste situatii au la baza vicii de procedura. Sunt absolut necesare modificari de natura  legislativa, de forma si continut, a actelor normative emise pe aceasta tema :  
OUG nr.34/2006, privind atribuirea contractelor de achizitie publica, modificata prin Legea nr.337/2006
HG nr.925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG nr.34/2006, completata prin hg nr.1337/2006,
Ordinul 155/2006 - aprobarea Ghidului pentru atribuirea contractului de achizitie publica, www.anrmap.ro
HG nr.1660/2006-aprobarea normelor de aplicare a prevederilor de atribuire a contractelor de achizitie publica prin mijloace electronice

Guvernul, Ministerul pentru Societatea Informationala, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice ( A.N.R.M.A.P.) si alte institutii cu competente in acest domeniu, trebuie obligatoriu sa revizuiasca prin masuri urgente tot ceea ce tine de Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Zilnic, la nivelul autoritatilor publice locale din toata tara, sunt exprimate nemultumiri privind licitatii de sute de milioane de euro, blocate. Timisoara nu face exceptie. Sunt proiecte europene care risca sa fie pierdute din motive birocratice. Reabilitarea Centrului Istoric si a Pietei Unirii, un proiect de 15 milioane de euro, a avut nevoie de 3 licitatii dupa ce a fost lansat pe 31 mai 2012 ! In toata tara se intampla astfel de situatii, proiecte de constructii de scoli, spitale, investitii in infrastructura fiind amanate nepermis de mult.  

Revenind la Sistemului Electronic de Achizitii Publice - SEAP, pe langa cele prezentate mai inainte, exista multe comentarii negative legate de functionalitatea sistemului care de multe ori da rateuri la depunerea ofertelor. In plus, www.e-licitatie.ro  este aspru criticat pentru ca este neprietenos, complicat de inteles si greu de folosit.

Consider ca acest sistem on-line prin care se deruleaza toate achizitiile cu bani publici nationali si europeni ai Romaniei, achizitii de miliarde de euro, este obligatoriu sa depaseasca stadiul de “taraba” electronica si sa functioneze ca un sistem performant. De aseamenea, este important sa gasim o formula imbunatatita pentru a ajuta autoritatile locale sa depaseasca problemele cu care se confrunta din cauza licitatiilor blocate. Avem nevoie de investitii, avem nevoie de modernizare si consider ca este absolut aberant sa stam pe loc si sa pierdem timp si bani din cauza unor legi neperformante.  

Sorin Grindeanu
Deputat PSD 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.