Despre prospectiunile seismice din judetul Timis, transparenta si proprietatea privata

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 05.11.2013 11:35 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Declaratie politica

Despre prospectiunile seismice din judetul Timis, transparenta si proprietatea privata

Despre explorarile de petrol sau gaze din diverse colturi ale tarii, despre procedurile si tehnologiile folosite, impactul asupra mediului si implicit asupra calitatii vietii si, mai ales despre ingrijorarile si nemultumirile celor care locuiesc in zonele in care urmeaza sa aiba loc aceste operatiuni s-a tot discutat in ultimul timp. Unii ar putea spune ca s-a vorbit prea mult si ca dezbaterile sau manifestarile din strada sunt suficiente. Personal, consider ca fiecare dintre noi are dreptul de a dezaproba acele actiuni care aduc atingere demnitatii si proprietatii sale, de a cere explicatii si de a-si manifesta, in limitele legii, nemultumirea.
Daca celor mai multi le sunt cunoscute datorita mediatizarii argumentele din dezbaterile care au vizat explorarile de gaze de sist prin fracturare hidraulica, vreau ca de aceasta data sa aduc in prim plan situatia din judetul Timis, unde au fost obtinute avize pentru demararea unor lucrari de prospectiune seismica, fara a fi realizate studii de evaluare a impactului asupra mediului si comunitatii sau pentru a identifica modalitatile prin care pot fi evitate sau diminuate efectele negative din zonele din apropierea lucrarilor. La acestea se adauga lipsa de transparenta si nemultumirea localnicilor pe terenurile carora s-a intrat in mod abuziv.
Pe scurt, in vecinatatea comunelor Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Carpinis, Checea, Sacalaz, Bogda, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Roman, Parta, Giroc, Sag, Sanandrei, Padureni, Peciu Nou si Jebel din judetul Timis, vor incepe in maxim o luna lucrari de prospectiune seismica pentru identificarea unor zacaminte de petrol si gaze. Potrivit estimarilor facute de firma care va efectua aceste prospectiuni, in zona ar fi aproximativ 50 de milioane de barili de petrol si peste 13 miliarde de metri cubi de gaz. Scopul acestor lucrari este, evident, de a descoperii noi rezerve de hidrocarburi, in vederea exploatarii lor in perioada urmatoare. Lucrarile de prospectiune seismica, care vor dura 2-3 luni, vor fi realizate de firma Prospectiuni SA, pentru compania australiana ADX Energy, care a concesionat de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale perimetrul de exploatare in cauza. Prospectiunile seismice vor fi realizate exclusiv cu dinamita si, conform Raportul ADX Energy pentru actionarii sai, pentru anul 2012, costurile de foraj vor fi cele mai mici din intreg portofoliul companiei.
In calitate de membru al Parlamentului Romaniei, ales in circumscriptia electorala 37 Timis, Colegiul 6 Recaş, nu pot ramane indiferent la acest gen de actiuni si nu vrea sa ma ascund in spatele unor vorbe mari si lipsite de continut. Nu am fost si nu sunt genul de om care sa isi stabileasca prioritatile in functie de interesele de moment. Am fost si voi fi in continuare alaturi de alegatorii mei, fata de care am o responsabilitate. Acum aproape un an m-am angajat intr-o lupta politica al carei scop inca este binele timisenilor, ascultarea problemelor cu care se confrunta si gasirea, in masura posibilului, de solutii adecvate. Instituţiile in care au fost aleşi sau numiţi oameni au obligaţia sa lucreze pentru a creşte calitatea vieţii cetaţeanului.
Nu fac lobby unor companii private, nu sunt atasat de institutii, ci de oameni, de cetatenii de la care am primit un mandat si in favoarea carora actionez. In cazul de fata, autoritatile locale au preferat sa adopte politica strutului si, din pacate, nu au reactionat la timp. Singurile asigurari oferite au fost ca in judetul Timis se fac scanari pentru identificarea de resurse de petrol si nu de gaze de sist, dar despre procedura folosita si eventualele consecinte negative, mai nimic. Nu vreau ca, din lipsa de transparenta si comunicare, sa se ajunga si in Timis la o situatie similara celei din Vaslui. Devine simptomatic cum scenariile se pot repeta, cum cetatenii pot fi manipulati.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu ma opun acestor prospectiuni, nu ma lansez in atacuri la adresa companiilor private si nici nu vreau sa fiu acuzat ca nu constientizez plusurile generale, dar mi se pare firesc ca, inainte de orice actiune pro sau contra sa concepem un plan bine articulat, sa stabilim un cadru clar care sa ne permita implicarea intr-un dialog deschis si constructiv, cu oprirea abuzurilor si punerea demnitatii cetatenilor pe prim plan.
La randul meu, preiau din nemultumirile si ingrijorarile cetatenilor si ridic urmatoarele  probleme:
Cat de mare va fi impactul si cat de mult va fi afectata zona in urma folosirii prospectiunilor seismice cu dinamita, cunoscut fiind ca acest gen de lucrari au un mare potential distructiv?
Au informat cei ce executa acest gen de lucrari consiliile locale din comunele vizate, asupra riscurilor, li s-a adus la cunostinta locuitorilor ca in timp, din cauza undelor seismice, structura de rezistenta a caselor va fi slabita, mai ales ca vorbim despre cele mai mari comune din judet?
Cum de au fost demarate lucrarile pe terenurile apartinand localnicilor, incalcandu-se astfel proprietatea privata?
A fost evaluat impactul acestor prospectiunile seismice asupra terenurilor agricole, asupra faunei si nu in ultimul rand asupra rezervatiei naturale de la Satchinez, stiindu-se ca pot aparea alunecari de teren?
Putem ramane indiferenti la faptul ca aceste explozii sa fie executate intr-un areal aflat atat de aproape de unul dintre cele mai mari orase din tara?
Cum de Agentia pentru Protectia Mediului permite executarea unor lucrari prin detonare seismica in cea mai populata zona din judet, fara o analiza privind impactul asupra mediului, fara a stabili daca nu se incalca prevederile europene in materie?
De ce nu s-a sesizat nimeni asupra procedurii folosite, mai ales dupa ce ADX Energy a admis ca forarea in aceste zone va presupune cele mai reduse costuri din intreaga activitate a companiei?
Nu ma opun independentei energetice a tarii, nici dezvoltarii economice a zonei, nu sunt impotriva investitiilor generatoare de locuri de munca, de venituri la bugetele locale sau de ridicarea nivelului de trai al timisenilor; mi se pare normal sa avem informatii despre resursele de care dispunem, sa stim pe ce ne putem baza atat la suprafata, cat si in subteran, dar cu ce pret, iar in goana dupa profit a unor companii private, nu pot accepta ca nemultumirile oamenilor sa fie trecute pe plan secundar.
5 noiembrie 2013                
Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat
Deputat PSD Catalin Tiuch
Circumscriptia electorala nr. 37 Timis
Colegiul uninominal nr. 6

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.