Doi ani de finantare pentru dezvoltare prin Grupul de Actiune Locala Timis Torontal Barzava

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 31.12.2013 16:20 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Grupurile de Actiune Locala (G.A.L.) sunt entitati ce reprezinta parteneriate public – private, constituite din reprezentanti ai sectorului public, privat si civil, desemnati dintr-un teritoriu rural omogen, indeplineasc o serie de cerinte privind componenta, teritoriul acoperit si care vor implementa o strategie integrata pentru dezvoltarea teritoriului.
Scopul acestui parteneriat este de accesare de fonduri europene nerambursabile acordate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala  (F.E.A.D.R.) in aria teritoriala administrativa a Unitatilor Administrative Teritoriale (U.A.T.) din cadrul parteneriatului.
Din componenta parteneriatului public-privat ”Timis Torontal Barzava” fac parte urmatoarele U.A.T. : Consiliul Judetean Timis, Deta, Gataia, Banloc, Birda Denta, Ghilad, Giera, Jamu Mare, Jebel, Liebling, Livezile, Moravita, Padureni, Voiteg si A.D.I. Timis Torontal, din judetul Timis si  Berzovia, Forotic si Maureni din judetul Caras Severin. Pe langa acesti parteneri publici din asociatie mai fac parte 29 de societati comerciale  si 8 asociatii non-guvernamentale.
G. A. L. al Asociatiei “Тimis Torontal Barzava” este autorizat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Decizia nr. 62164/29.08.2011  pentru a implementa Strategia de Dezvoltare Locala, cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (P.N.D.R.) , Axa IV- LEADER.
Specificitatea Axei 4- Programului  LEADER –este reprezentatata de abordarea  „de jos in sus” – ceea ce reprezinta o modalitate ce permite G. A. L. sa isi aleaga un grup coerent de masuri adaptate prioritatilor identificate pe teritoriul sau, masuri transpuse in strategiile de dezvoltare locala, pentru a pune in valoare potentialul endogen al teritoriului.
In decursul celor doi ani de functionare au fost lansate 4 apeluri de selectie, fiind depuse pentru evaluare si selectie un numar de 70 de proiecte, cu o valoare care depaseste 1.650.000 euro,  din care vor fi finantate 38 de proiecte, fiind semnate pana la aceasta data contracte de finantare pentru beneficiari ai masurilor 112, 121, 141, 322 in valoare de 702.376 euro, alte 8 proiecte (121, 312,322)  aflandu-se momentan  in faza de evaluare de catre echipa tehnica a G.A.L.
In cursul anului 2014 primariile comunelor Banloc, Birda, Denta, Giera, Jamu Mare, Livezile, Moravita, Voiteg din judetul Timis,  Berzovia, si Maureni din judetul Caras Severin vor beneficia de finantari in valoare de 370.876 euro prin intermediul masurii 322 realizand  dotari  care vor  pune mai bine in valoare mostenirea artistica si culturala a comunitatilor banatene.
Vor urma alte lansari de apeluri de selectie in vederea absorbtiei sumelor alocate,  163 G.A.L.–uri din Romania fiind singurele care mai finanteaza masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2014.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.