Europarlamentarul Cristian Busoi ia atitudine impotriva website-urilor care ii discrimineaza pe muncitorii romani

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 15.03.2012 13:06 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Parlamentul European a adoptat, azi, 15 martie 2012, o rezoluţie comună referitoare la site-urile de internet discriminatorii, după ce în Olanda a apărut o pagină web care îi îndeamnă pe olandezisă depună mărturii ale problemelor cauzate de migraţia forţei de muncă est-europeană. Site-ul a apărut la începutul lunii februarie şi aparţine Partidului Libertăţii din Olanda (PVV). Pe acest site, oamenii sunt îndemnaţi să relateze nemulţumirile determinate de „migraţia masivă de forţă de muncă” a „cetăţenilor din Europa Centrală sau de Est”, în special polonezi, români şi bulgari. Oamenii sunt întrebaţi dacă au întâmpinat vreo problemă legată de comportamente antisociale şi dacă şi-au pierdut locul de muncă în favoarea unuia dintre aceşti cetăţeni. Rezoluţia Parlamentului European a venit ca urmare a faptului ca Guvernul olandez nu a condamnat în mod oficial campania site-ului amintit. În rezoluţia PE se aminteşte că Guvernul olandez a semnat un acord de sprijin parlamentar cu PVV şi poate, astfel, conta pe o majoritate în parlamentul olandez.

"Nu mă suprinde foarte tare iniţiativa PVV, pentru că aceasta se înscrie într-o serie de astfel de demersuri menite să stigmatizeze anumite categorii de imigranţi, lucru cu care extrema dreaptă europeană ne-a obişnuit de ceva vreme. Mă surprinde însă pasivitatea guvernului olandez faţă de o iniţiativă care calcă în picioare valorile Uniunii Europene, incitând la intoleranţă şi discriminare. Polonia, România şi Bulgaria sunt membre UE cu drepturi depline, iar cetăţenii acestor state trebuie trataţi ca atare, nu ca nişte cetăţeni de mâna a doua. Libertatea de circulaţie a muncitorilor este o libertate fundamentală înscrisă în tratatul pe care Olanda l-a semnat şi deci, o libertate pe care Olanda trebuie să o respecte şi să o faciliteze în permanenţă, nu doar atunci când întreprinderile olandeze au acces la pieţele din centrul şi estul Europei. Aştept o distanţare şi o condamnare fermă din partea guvernului olandez", a precizat europarlamentarul Cristian Buşoi în intervenţia sa pe subiectul rezoluţiei.

Conform celor mai recente studii făcute de Universitatea Erasmus din Rotterdam, muncitorii migranţi din ţările Europei Centrale şi de Est aduc o contribuţie semnificativă la economia olandeză şi la piaţa muncii din Ţările de Jos. În rezoluţia adoptată se arată că lucrătorii din ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007 au avut un impact pozitiv asupra economiei statelor membre şi nu au provocat perturbări serioase în pieţele muncii, ci au avut o contribuţie semnificativă la creşterea economică susţinută din UE.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.