Formare antreprenoriala a somerilor si persoanelor inactive din mediul rural

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 08.12.2013 18:34 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Timiş, in calitate de partener naţional şi Fundaţia Romano-Germana de Pregatire şi Perfecţionare Profesionala in Domeniul Construcţiilor Timisoara, in calitate de partener coordonator, continua activitatea de formare antreprenoriala a şomerilor şi persoanelor inactive din mediul rural cu o noua si in acelasi timp ultima serie de cursuri la Sanandrei, localitate unde programul de formare profesionala s-a bucurat de o foarte mare audienta.
Proiectul „Dezvoltarea antreprenoriala din mediul rural prin masuri active de ocupare in domeniul constructiilor si comertului” este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 5 – Promovarea masurilor active, Domeniul major de intervenţie 5.2 – Promovarea sustenabilitaţii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de munca.
Obiectivul general al proiectului vizeaza imbunatatirea calitatii resurselor umane prin furnizarea de servicii integrate de sprijin si suport la angajare si promovarea culturii antreprenoriale in domeniul constructiilor si comertului din mediul rural.   
In cele 20 luni de proiect, un numar de 346 de someri si persoane inactive au beneficiat de programe şi servicii integrate duale, constand in: consiliere psihologica si orientare profesionala (327), indrumare şi orientare in cariera (310) şi cursuri de formare profesionala in domeniul constructiilor si comertului (214), in meseriile: lucrator in comerţ, lucrator in structuri pentru construcţii, lucrator finisor pentru construcţii, zidar-pietrar-tencuitor.
Aceste cursuri de formare profesionala sunt completate cu cursuri de specializare antreprenoriala ce au ca obiectiv dobandirea cunoştinţelor necesare pentru demararea propriilor servicii si afaceri in domeniile vizate in proiect:
Cum sa devii persoana fizica autorizata / infiintarea unei societati comerciale;
Fiscalitate generala si modalitati de accesare a microcreditelor şi fondurilor europene nerambursabile;  
Antreprenoriat;
Utilizarea calculatorului personal.
Orele de pregatire teoretica sunt dublate de stagii practice efectuate in atelierele partenerului coordonator şi pe şantiere sau la firmele din zona cursanţilor.
Pana in prezent, au absolvit pachetul complet de 5 programe integrate un numar de 189 şomeri şi persoane inactive din mediul rural si care au obtinut certificate recunoscute de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei, din comunele Satchinez, Sanandrei (2 serii), Sanmihaiu Roman si Comlosu Mare.
Numarul femeilor participante la program, cu prioritate la cursul de „Lucrator in comert”, reprezinta 45,09%, ceea ce conduce la o mai usoara incluziune sociala si integrare a femeilor pe piata muncii.
Componenta inovatoare a proiectului care imbina serviciile integrate duale (consiliere psihologica, evaluare de competente, consiliere si orientare in cariera) cu cursurile de calificare in domeniul constructiilor si comertului si, in final, cu cursurile de antreprenoriat ajuta si pregateste somerii si persoanele inactive din mediul rural sa isi analizeze propriile optiuni, sa se cunoasca mai bine, sa stie sa faca un CV sau o scrisoare de intentie, sa stie cum sa se prezinte la interviu de angajare, sa stie sa navigheze pe internet pentru a-si gasi un loc de munca sau potentiali clienti pentru serviciile in care au fost calificati, sa cunoasca modalitatile de accesare a microcreditelor si fondurilor nerambursabile, in concluzie, sa poata deveni un antreprenor de succes.
„Este un proiect care doreste diminuarea numarului de someri din comunele judetului Timis. Am inceput cursurile de cateva luni, iar la sfarsitul acestora, cursantii vor fi apti pentru a lucra in domeniile in care s-au pregatit.”, a declarat intr-un interviu dl. Nicolae CERNEI, manager de proiect.
De la lansarea proiectui in martie 2012, autoritatile locale din comunele judetului Timis au sprijinit partenerii de proiect in campania activa de informare, promovare si constientizare a grupului ţinta din mediul rural fata de oportunitatile pe care le au pentru educatia continua, formarea profesionala, dezvoltarea antreprenoriala si oportunitatile de angajare din domeniul constructiilor si comertului. Acestea au pus la dispozitie spatiile pentru desfasurarea cursurilor in sediul primariilor sau a caminelor culturale cat si logistica necesara (computere) prin colaborarea cu scolile din localitate.  
„Este o ocazie nemaipomenita pentru locuitorii comunei Comlosul Mare sa invete o meserie. Chiar au venit intr-un numar mare, iar acest lucru ma bucura. Noi le-am oferit tot sprijinul initiatorilor proiectului si speram ca oamenii sa-si gaseasca un loc de munca. A fost un ajutor si pentru comunitate pentru ca au renovat scoala, au executat lucrari de constructii in casele oamenilor.”, a precizat dl. Ioan CIORBA, viceprimarul comunei Comlosu Mare, la conferinta de presa organizata  in septembrie 2013, cu ocazia receptiei lucrarilor de reabilitare a  scolii generale din localitate.

Proiectul este in directa concordanţa cu politicile si directiile Agendei de la Lisabona si ale Strategiei Europa 2020 şi urmareşte in mod expres dezvoltarea socio-economica durabila a Romaniei şi creşterea ratei de ocupare in mediul rural.
Informaţii suplimentare la tel. 0374160833, 0722/975809, e-mail: fgeamanu@cciat.ro, dl. Florin Geamanu- membru echipa proiect CCIAT sau tel. 0745/253004, e-mail: andra_mazilu@yahoo.com, dna Alexandra Mazilu – asistent de proiect / Fundaţia Romano-Germana de Pregatire şi Perfecţionare Profesionala in Domeniul Construcţiilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.