Gheorghe Ciuhandu: Lustratia ramane un simplu deziderat, la fel ca si asanarea morala a societatii romanesti

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 29.02.2012 13:26 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Ne-am mai bucurat o dată, în mai 2010, când a fost votată Legea Lustraţiei. Atunci, ceea ce era de aşteptat să se întâmple, s-a întâmplat: Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra constituţionalităţii Legii, decizia majorităţii judecătorilor fiind că aceasta este neconstituţională.

PNŢCD s-a exprimat încă de la început în ceea ce priveşte Legea lustraţiei adoptată în 2010 că este o lege ciuntită şi care a fost creată pentru a-i apăra pe reprezentanţii structurilor comuniste şi securiste încă aflaţi la putere în România. Reparaţia morală pe care trebuia să o reprezinte această lege, după 20 de ani, era una insuficientă şi doar de faţadă, la fel cum a fost şi în cazul condamnării comunismului de către preşedintele Traian Băsescu.
Acum, adoptată într-o nouă variantă, Legea lustraţiei nu mai are nici măcar valoarea simbolică de condamnare a foştilor activişti comunişti şi a ofiţerilor de securitate. Ea pare mai degrabă un exerciţiu de imagine al partidului aflat la guvernare, care a avut grijă să elimine din categoria lustrabililor persoanele de care cei de la PDL vor mai avea nevoie în viitor. Este evident faptul că actuala putere nu intenţionează să facă nici un fel de reparaţie morală, ci doar să îşi aroge, în ochii opiniei publice, rolul de "luptător" împotriva comunismului în viaţa politică românească.
Marele nostru regret este că nu avem o Lege a lustraţiei de forma proiectului gândit de regretatul nostru coleg George Şerban şi propus de PNŢCD în 1999, proiect de lege care a rămas uitat undeva, în sertarele Camerei Deputaţilor. Consider că modul în care a fost votată Legea lustraţiei ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru reprezentanţii societăţii civile, deoarece nu aceasta este legea pentru care ne zbatem de 22 de ani. Legea votată de reprezentanţii PDL din Camera Deputaţilor ne dovedeşte, din păcate, că semnalul de alarmă pe care l-am tras de atâtea ori în ultimii ani a fost întemeiat: atât timp cât România este condusă de reprezentanţi ai fostelor structuri comuniste şi securiste, începând de la nivelul Preşedintelui ţării, Lustraţia rămâne un simplu deziderat, la fel ca şi asanarea morală a societăţii româneşti.

Preşedinte CNC-PNŢCD
Gheorghe Ciuhandu

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.