Horia Cristian: Este greu de inteles atitudinea sindicatului Sanitas

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 03.12.2013 14:11 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

De aproape un an de zile, Ministerul Sanataţii are deschis dialogul cu asociaţiile patronale, profesionale şi sindicale din sistemul sanitar, privind schimbarile necesare in sistem. Acest dialog a fost concluzionat, in mare parte, prin semnarea unui nou contract colectiv de munca la nvelul sectorului sanitar, dintre MS şi sindicatul Sanitas. La aceasta se mai adauga modificarea OUG 103/2013 privind plata orelor suplimentare in sistemul bugetar şi deblocarea 1.200 posturi in sistem.
Trebuie sa salut deschiderea MS de a dialoga cu sindicatele in dorinţa de a preveni o greva generala care ar fi avut efecte negative asupra asistenţei sanitare. Chiar daca medicii nu s-ar fi alaturat decat in foarte mica masura unei greve, greva asistenţilor medicali ar fi impietat activitatea medicala curenta.
Este greu de inţeles atitudinea sindicatului Sanitas. Atunci cand salariile au fost reduse abuziv cu 25%, nu a avut nimic de spus. Dupa cum nu a avut nimic de spus cand, in 2012, au fost platite 3,5 miliarde lei restanţe la medicamente.
    
Prin negocierile sale cu MS, sindicatul a sabotat orice incercare de progres in sistemul sanitar. Sanitas a cerut implicit ca asistenţii medicali sa fie consideraţi, in continuare,  personal bugetar, atat prin solicitarea de modificare a OUG 103/2013, cat şi prin solicitarea imperativa a unui nou contract colectiv de munca. Prin aceasta, Sanitas anuleaza eforturile susţinute ale OAMMR (Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania) şi ale CMR (Colegiul Medicilor din Romania) de a face ca meseriile de asistent medical şi medic sa fie recunoscute ca profesii liberale. Prin aceasta, Sanitas blocheaza dorinţa medicilor şi asistenţilor medicali de a fi recunoscuţi de societatea romaneasca ca oameni care exercita o profesie liberala, care doresc sa fie recunoscuţi pe baza pregatirii lor, a importanţei sociale a muncii pe care o presteaza şi doresc sa fie platiţi pe baza calitaţii muncii lor. Sanitas condamna asistenţii medicali sa fie, in continuare, “bugetari”, sa aiba salarii comparabile cu personalul din sistemul public, aceasta in condiţiile in care munca, stresul şi riscul profesional al medicilor şi asistenţilor medicali nu suporta comparaţie cu nicio alta persoana din sistem.

In contrast cu aceasta atitudine sindicalista, Coaliţia Profesioniştilor din Sanatate a fost de acord sa sprijine transformarea sistemului sanitar, prin sprijinirea proiectului pilot de schimbare a statutului a 12 spitale publice din Romania. Prin aceasta, CPSR reafirma dreptul medicilor şi asistenţilor medicali de a-şi exercita profesia liber, pe baza competenţei şi performanţei profesionale. Pacienţii asta işi doresc: medici şi asistenţi medicali profesionişti, competenţi, care sa fie rasplatiţi pe masura eforturilor lor, care sa nu fie incorsetaţi de salarii fixe.

S-a afirmat in nenumarate randuri ca mai mulţi bani ar rezolva problemele de asistenţa medicala, ca 6% din PIB ar fi o suma suficienta pentru 2014, care ar rezolva “toate” problemele. Iata ca, in sanatate, cheltuiala din 2014 va fi de 6% din PIB* şi oamenii, pacienţii, medicii şi asistenţii medicali işi dau seama ca aceste sume nu sunt suficiente. Şi daca ar fi 8% din PIB, tot nu ar fi suficient, pentru ca medicii şi asistenţii ar fi platiţi tot cu salarii fixe, stabilite prin comparaţie cu femeia de serviciu din scoala generala sau cu soferul de la Prefectura. Şi, evident, munca prestata de ei ar fi in concordanţa cu salariul.

Indiferent cat de mulţi bani ar cheltui romanii pe sanatate, ei nu ar primi servicii medicale mai bune, pentru ca sistemul sanitar nu funcţioneaza aşa cum ar trebui, aşa cum ne asteptam ca el sa funcţioneze in anul 2013. Trebuie sa schimbam modul in care facem medicina şi cea mai importanta schimbare este aceea ca medicii şi asistenţii sa nu mai fie bugetari.

Sper ca Sanitas, la fel ca CMR şi OAMMR sa devina parteneri ai MS pentru a schimba sistemul, astfel incat acesta sa raspunda aşteptarilor pacienţilor romani.
                                                                                                                           Horia Cristian, deputat PNL

*Conform Eurostat cheltuiala in sanatate in ţarile EU se calculeaza astfel:
Cheltuiala publica + cheltuiala privata = cheltuiala totala.
Cheltuiala privata este estimata la 29-32% din totalul sumelor cheltuite direct pentru servicii medicale: compensarea reţetelor, medicamente fara reţeta, co-plata la investigaţii medicale, consultaţii private, medicamente şi materiale sanitare cumparate in timpul internarii in spital (nu sunt incluse cheltuielile de tratament in strainatate, plaţile informale).
CNAS plateşte, pentru şi in numele pacienţilor asiguraţi, 71-68% din cheltuiala directa pentru servicii medicale.
Astfel, cheltuiala totala in sanatate, in 2014, va fi (cifre estimative):
MS = 7,2 miliarde lei (legea bugetului 2014)
CNAS = 22,6 miliarde lei (legea bugetului 2014)
Cheltuiala privata = 9,68 miliarde lei (estimat)
TOTAL = 39,48 miliarde lei
PIB (estimat) 2014 = 653 milarde lei
Cheltuiala sanatate = 6,04% din PIB

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.