Ion Raducanu: Ignoranta sau nestiinta la Ministerul Mediului

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 12.11.2013 11:59 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

MOTTO     
“Intr-o epoca de minciuna universala,
sa spui adevarul este un act revolutionar ”  
George Orwell

Rosia Montana si bogatiile din subsolul sau – sunt de cateva luni in atentia romanilor. Datorita unui flux enorm de informatii contradictorii, ambigue si manipulatorii, romanii nu mai stiu ce sa creada si ce sa nu creada.

Mai marii Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice au declarat in nenumarate ocazii ca solutiile de protectie a mediului propuse de RMGC, deja celebra companie romano – canadiano - israeliana, sunt la nivelul standardelor internationale, utilizand procedeele celor mai noi descoperiri mondiale in acest domeniu.

Nimic mai fals. Ministerul Mediului si departamentele sale de specialitate, inclusiv conducerea RMGC, sunt in cunostinta de cauza, inca din 2010, ca in SUA exista tehnologii omologate si utilizate pentru eliminarea sau neutralizarea factorilor de impact negativ asupra mediului.

Din anul 2007 au fost promovate in Europa tehnologiile WOW. Energy, WOWClean  si WOWGen. Aceste tehnologii se definesc astfel:
a)  WOWClean asigura eliminarea (neutralizarea) factorilor cu impact de mediu din  toate activitatile sociale
b) WOWGen rezolva transformarea energiei termice reziduale (ape de racire, gaze de  ardere, zguri fierbinti, etc.), in energie electrica cu randament de minimum 60%
Cele doua tehnologii au la baza brevete patentate in USA, astfel :
Pentru WOWGen- Patent No. U S 6, 857, 268 B 2 din 22 februarie 2005 Cascading  Closed Loop Cycle
Pentru WOWClean- Patent No, US  7, 011, 790 B2  din 14 martie  2006 Non  Thermal Desinfection Of Biological Fluids Using- Non –Thermal Plasma
Tehnologia WOWClean a fost implementata in perioada 2007-2009, in toate instalatiile maritime de extractie petroliera ale S.U.A. Aceasta tehnologie este aplicata la toate vasele de transport naval pe plan mondial pentru a anihila noxele emise de motoare, cat si alti factori poluanti generati in acest domeniu: scurgeri de lichide, materiale nocive, accidente, avarii, forta-majora, etc.

Asa cum deja se stie, Proiectul de exploatare a zacamintelor auro – argintifere si de  metale nobile de la ROSIA MONTANA cuprinde urmatoarele faze tehnologice:
Faza 1 - Macinarea si clasarea minereului
Faza 2 - Extractia Au si Ag utilizand LESIEREA cu CIANURA  prin  procedeul BAT (cf. Cap 3.1.6.22 si cap. 5.2 Ghidul BREF UE Document on BAT for Management...... in Mining Activities, din martie 2004) si in cadrul tehnologiei INCO (SO2 + aer) Noranda
Faza 3 – Spalarea acida, eluare - stripare si regenerarea  carbunelui activ
Faza 4- Separarea Au, Ag prin  ELECTROLIZA
Intr-un studiu prezentat inca de acum doi ani ministrului mediului de atunci, specialistii acestor tehnologii au reiterat urmatoarele concluzii:
1 - Tehnologia WOWClean  este complementara si compatibila cu tehnologia utilizata in Proiectul de la ROSIA MONTANA,  detaliata in Fazele 1- 4 de mai sus.
2 - Tehnologia WOWClean neutralizeaza complet toate categoriile de factori cu impact de mediu, generati in fazele tehnologice INCO –Noranda descrise mai sus.

Produsele rezultate din procesul de neutralizare sunt utilizate in continuarea procesului, drept materii prime pentru realizarea de produse finite utile: ingrasaminte chimice, materiale de constructii, elemente de rerocare, s.a.
3 - Tehnologia WOWClean consta in faptul ca asigura separarea- extragerea in proportie de minimum  90 % si a altor elemente prezente in minereu, considerate a fi necesare.
4 - Prin implementarea  tehnologiei WOWClean se realizeaza o reconfigurare optima  a ansamblului investitional prin simplificarea sau chiar eliminarea unor lucrari de infrastructuri costisitoare- canale, baraje, iazuri, s.a.
5 - Tehnologia WOW Clean se poate aplica simultan cu tehnologia propusa pentru extragerea metalelor nobile, respectiv,  INCO - SO2 + aer
Astfel ca, in toate fazele de extractie prin cianurare unde rezulta noxe, acestea vor fi tratate imediat si neutralizate in totalitate prin tehnologia  WOW Clean. Materialul neutralizat poate fi utilizat pentru realizarea de produse finite utile, cum ar fi : ingrasaminte chimice, materiale de constructii, s.a, prin tehnologia respectiva ce presupune tratarea cu adaosuri de alte elemente.
6 -  Tehnologia WOW Clean se poate utiliza cu eficienta totala in orice zone, locatii (rauri, iazuri, zone mlastinoase, etc ) care se considera a fi contaminate.

Pentru o informare corecta si completa a romanilor privind implementarea Proiectului de exploatare a resurselor minerale de la Rosia Montana, in conditii de protectie a mediului, solicit Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice sa prezinte Parlamentului, in regim de urgenta, un raport privind aceasta tehnologie care ar putea sa solutioneze inadvertentele proiectului din punct de vedere al mediului si riscurile privind infestarea cu cianuri a ariei de exploatare.
Romania nu poate ramane "tara experimentelor" pentru investitorii straini sau romani.
Romania nu trebuie sa mai tolereze mofturile si ingerintele politice sau economice, ale unor companii multinationale care se cred mai presus de natiunile lumii, mai presus de interesele nationale ale tarilor pe care vor sa le trateze ca pe propriile colonii.

Intr-un discurs celebru Nicolae Titulescu spunea:
"Un stat nu poate sa ramana neutru decat atunci cand n-are de cerut; un stat nu poate ramane neutru atunci cand are revendicari de impus, atunci mai ales cand si le-a formulat. Nu se poate ca ceea ce a conceput mintea romaneasca, ca ceea ce a simtit inima romaneasca, sa nu poata infaptui energia romaneasca".

12 noiembrie 2013
 Ion Raducanu,
Deputat UNPR
Colegiul IV Timisoara

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.