IPJ Timis: Recomandari pentru prevenirea inselaciunilor

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 24.04.2013 11:30 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Poliţiştii Inspectoratului de poliţie judeţean Timiş transmit cetăţenilor câteva sfaturi de care trebuie ţinut cont pentru a nu deveni victima unei înşelăciuni.
De-a lungul timpului, Poliţia Română s-a confruntat – şi încă se confruntă – cu situaţii în care cetăţeni din toate categoriile, în special persoanele în vârstă, cad victime celor care se ocupă cu escrocherii. Scopul acestora constă în  DORINŢA DE A OBŢINE CÂŞTIGURI  BĂNEŞTI IMEDIATE ŞI FĂRĂ A INVESTI NIMIC SAU O INVESTIŢIE APROAPE NESEMNIFICATIVĂ!
Cum  procedează suspecţii?
Victima este aleasă, de cele mai multe ori, la întâmplare, prin apelarea unui post telefonic fix sau mobil. În cele mai multe cazuri, suspecţii folosesc un limbaj evoluat, comunicându-i potenţialei victime, folosindu-se de o falsă calitate, faptul că o rudă apropiată este victima unui accident de circulaţie sau este reţinută de organele de poliţie, solicitându-i acesteia sume de bani pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentului de circulaţie, ori pentru intervenţia medicală chirurgicală, în scopul salvării presupusei victime.
După întărirea convingerii,  aceştia comunică CONDIŢIILE  ce trebuiesc îndeplinite în cel mai scurt timp pentru a putea intra în posesia banilor, care au ca scop salvarea presupusei victime.
Cele mai întâlnite sunt:
*o persoană, susţinând că este avocatul fiului familiei respective, telefonează părinţilor, iar uneori pentru credibilitate o altă persoană, plângând sau vorbind neclar,  se dă drept fiul familiei.
*fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.
*altă variantă folosită este aceea prin care victimelor li se cer sume de bani pentru a plăti cauţiunea fiului reţinut de către autorităţile altui stat.
*trimiterea unor sume de bani prin serviciile de transfer rapid, pe numele unor persoane.
Întrucât există persoane care cad victime acestor genuri de fapte, recomandăm ca în asemenea situaţii, cetăţenii să nu dea curs „instrucţiunilor” primite, ci să se asigure, INIŢIAL, de veridicitatea celor aflate. Sesizarea ulterioară a Poliţiei, poate conduce la identificarea şi prinderea suspecţilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.