Lansare de carte: Respectul celor scrise sau usurinta exprimarii

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 17.12.2013 19:43 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Timişoara - Miercuri, 18 decembrie, ora 18:30, in libraria Carturesti din Iulius Mall, discutam despre „Respectul celor scrise sau usurinta exprimarii” o carte biografica, scrisa in limba maghiara de Darvay Nagy Adrienne, care surprinde in principal implicarea actorului Demeter Andras in viata culturala din Timisoara.
„Deseori imi aduc aminte de imaginea lui Demeter Andras care atunci conducea deja teatrul de zece ani: cum statea el ingandurat pe şine, in spectacolul aniversar al Teatrului Maghiar care sarbatorea  jumatate de secol, in timp ce in jurul lui navaleau  protagoniştii spectacolului, adica membrii trupei Teatrului Maghiar şi artiştii de diverse naţionalitaţi, invitaţi. Acest moment urmeaza dupa scena iscodirii, aşa-zisa scena a manastirii, cand Regele işi da seama ca duşmanul sau, Hamlet nu e suparat din dragoste. Polonius a plecat deja, iar trupa de actori se pregateşte pentru scena cursei de şoareci.
Momentul acesta a capatat o putere emblematica, depaşind evenimentele dramaturgiei reale: directorul artist,  inca incredibil de tanar, este inconjurat de tot ceea ce e de fapt meritul propriei perseverenţe, realizarea lui, prin care a pus pe şine Teatrul Maghiar din Timişoara, condamnat la desfiinţare.” (Darvay Nagy Adrienne)
Actorul Demeter Andras avea doar 24 de ani cand a castigat, in urma cu doua decenii, primul concurs managerial organizat in Romania pentru ocuparea unui post de director  de teatru, ajungand in fruntea Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara.
Cariera timisoreana a celui ce a fost nu doar cel mai tanar director de institutie publica de teatru din istoria universala a teatrului dar si initiatorul Festivalului International SalTimBanc este marcata insa si de multe  alte particularitati.
Spre exemplu, a interpretat roluri principale din creatia lui Shakespeare in trei limbi.
Printre altele, rolul Claudius in Hamlet-ul de acum zece ani, devenit astazi un spectacol legendar.
La implinirea a exact 8 ani de zile de cand, in rolul lui Faust, si-a luat adio de la directoratul timisorean, Demeter András István revine in orasul de pe Bega.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.