Manifestul lui Ciprian Jichici, pentru libertate si democratie

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.12.2011 13:15 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Mesajul unui tânăr din Timişoara pentru tinerii României

Sunt un tânăr liberal ce s-a născut şi a copilărit în comunism, dar s-a format şi maturizat în libertatea câştigată prin Revoluţia Română.Acum 22 de ani, la Timişoara, trăiam evenimentele ce urmau să schimbe destinul acestei ţări. La 13 ani, aveam o vârstă prea fragedă pentru a înţelege în profunzime contextul evenimentelor tragice ce se desfăşurau în jurul meu. Din focurile de armă pe care le auzeam înţelegeam însă că, afară, pe stradă, se moare. Înţelegeam că oamenii se săturaseră să mai stea la cozi pentru alimentele de bază, că se săturaseră să stea în frig. Urma în câteva zile să înţeleg direct, dur, şi fără menajamente că ceea ce se întâmplă este foarte grav. Unul din prietenii mei mai în vârstă, a fost împuşcat în gât în timp ce stătea cu părinţii lui la masă, în bucătărie. A murit pe loc.
Odată cu trecerea anilor, am început să înţeleg şi motivele pentru care oamenii au ieşit în stradă şi au murit în decembrie 1989. Şi am început să înţeleg ce plagă îngrozitoare a reprezentat comunismul pentru România şi pentru români. Ca mine sunt mulţi. Încep să devină din ce în ce mai mulţi şi cei care s-au născut după revoluţia din 1989 şi care cunosc doar din auzite ce s-a întâmplat. Cu toţii ştim însă azi că nişte oameni curajoşi, dintre care mulţi aveau vârsta pe care o avem noi acum, au ieşit în stradă şi au luptat pentru libertate. Şi mai ştim un lucru: eroii Revoluţiei Române, şi-au câştigat cu sânge şi curaj dreptul de fi respectaţi şi cinstiţi de către ţara lor.
Nu mi-aş fi imaginat vreodată că la 22 de ani de la aceste evenimente istorice, România se va afla din nou în pragul disoluţiei totale a statului de drept. Nu mi-aş fi imaginat că în România întreaga putere va fi concentrată în mâinile unui personaj pentru care Constituţia, legile şi instituţiile statului sunt doar elemente facultative. Şi nu mi-aş fi imaginat că o adunătură de incompetenţi, corupţi şi trădători vor aduce această ţară în pragul colapsului.
La 22 de ani de la Revoluţia în care tineri ca noi au murit pentru libertate şi democraţie, trăim într-o ţară în care şi libertatea şi democraţia sunt ameninţate cu dispariţia. Trăim într-o ţară în care regimul băieţilor deştepţi, al şefilor de mafii personale, şi al specialistelor în numărat voturi, îşi bate joc de profesori, medici, oameni de afaceri, poliţişti, pensionari, şi de toţi românii în general. Trăim într-o ţară în care securişti notorii condamnă comunismul şi îşi bat joc de eroii Revoluţiei. Trăim într-o ţară în care un vânător de branconieri (ca să citez personajul) pregăteşte temeinic furtul masiv şi legalizat al votului.
Cred că a venit momentul ca toţii românii care cred în dreptul lor la o viaţă mai bună iasă în faţă şi să spună că s-au săturat de încălcările repetate ale Constituţiei, de dispreţul total faţă de legi şi instituţii! Să spună că bătaia de joc, minciunile şi dezinformările nu mai sunt tolerate! Cum nu mai este tolerat nici furtul a tot ce există în această ţară, de la banul public până la votul cetăţeanului!
Domnilor guvernanţi, ne-aţi scos de prea multe ori din criză! Aţi reformat de prea multe ori statul român! Aţi optimizat suficient sistemul sanitar! Aţi oferit destule motive tinerilor profesori şi medici pentru a rămâne în ţară! Tinerii din această ţară vă spun clar şi răspicat: AJUNGE!
Sunt un tânăr ce s-a născut şi a copilărit în comunism, dar s-a format şi maturizat în libertatea câştigată prin Revoluţia Română. În urmă cu 22 de ani, la Timişoara, trăiam evenimentele ce urmau să schimbe destinul acestei ţări. Acum, trăiesc alături de toţi românii coşmarul unui regim incompetent, corupt, cu tendinţe totalitariste evidente.
Sunt însă liberal şi preţuiesc libertatea şi democraţia mai presus de orice. Şi înţeleg că, încă odată, alături de toţi tinerii din România am datoria de a lupta de pentru ele.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.