Medicul de familie/medicina muncii şi Ora de aur a pacientului neuro critic

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.09.2012 15:12 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Timişoara - Sala de Conferinţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a găzduit vineri, 28 septembrie, un simpozion destinat medicilor de familie şi medicilor de medicina muncii: „Medicul de familie/medicina muncii şi Ora de aur a pacientului neuro critic”.Acest eveniment face parte din activităţile derulate în cadrul proiectului „Ora de aur” implementat de Asociaţia non-profit pentru Anestezie şi Terapie Intensivă „Aurel Mogoşeanu” în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

Cu această ocazie, peste 50 de medici au fost informaţi în legătură cu ultimele activităţi ale proiectului „Ora de aur”, accentul punându-se pe importanţa abordării precoce, a monitorizării şi tratării de urgenţă a pacienţilor neuro critici. Experţii din cadrul proiectului, specialişti în neurochirurgie, neurologie şi ATI vor trece în revistă accidentele vascular-cerebral (AVC), afecţiune neurologică acută, gravă rezultată în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. La nivel mondial, AVC-ul „ucide” anual cinci milioane de oameni şi provoacă dizabilităţi severe altor cinci milioane.
Proiectul „Ora de aur” are ca moto conceptul „timpul însemană creier”, ceea ce presupune că tratamentul accidentului vascular cerebral trebuie să fie considerat o urgenţă. De aceea, evitarea este principalul deziderat în faza prespitalicească a managementului AVC. Aceasta are multiple implicaţii în ceea ce priveşte recunoaşterea semnelor şi simptomelor accidentului vascular cerebral de către pacient, rude sau de către cei prezenţi, natura primului contact medical şi mijloacele de transport la spital. În această secvenţă, un rol crucial îl joacă medicul de familie şi medicul de medicina muncii, care vin în contact cu bolnavul neuro critic şi anturajul acestuia în faza prespital.
De asemenea, medicilor prezenţi la simpozion le-a fost prezentată platforma virtuală dezvoltată în cadrul proiectului „Ora de Aur”, acesta fiind un instrument extraordinar de util în cazurile grave sau complicate – prin intermediul ei, medicii pot solicita o a doua opinie de la specialiştii în neurologie şi neurochirurgie din zona de Vest, pot transmite în timp util informaţii şi imagini medicale (radiografii, RMN-uri, buletine de analize etc.), pot afla coordonatele celor mai apropiate clinici de recuperare sau ale medicilor specialişti din zonă, pentru a le comunica ulterior pacienţilor care au nevoie de ele.
Proiectul „Ora de aur”, care vizează în principal educaţia medicală continuă a medicilor şi asistenţilor medicali din Regiunea de Vest, a demarat în luna ianuarie 2011 şi are o perioadă de implementare de 22 de luni. Valoarea sa totală este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European. Prin acest proiect se urmăreşte crearea unui nucleu de legătură cu diverşi specialişti interesaţi de îngrijirea pacientului neurologic şi neurochirugical critic.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.