Nicolae ROBU: Interpelare privind Institutul Oncologic din Timisoara

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.11.2011 13:09 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

I N T E R P E L A R E

*Adresată: Domnului Ministru Ladislau Ritli,
*Ministerul Sănătăţii
*De către: Senator Nicolae ROBU
*Circumscripţia electorală nr.37, Colegiul nr.2 –Timiş
*Grupul parlamentar PNL
*Prezentată în şedinţa de plen din 21 noiembrie 2011
*Obiect: Institutul Oncologic din Timişoara

Domnule Ministru,

După cum cunoaşteţi, în România există un număr de bolnavi de cancer îngrijorător de mare. Judeţul Timiş, din păcate, nu face nici el excepţie. Pe arealul lui sunt înregistraţi în prezent 15.493 de bolnavi de cancer şi, din păcate, anual apar în jur de 2.300 noi cazuri.
O mică parte a lor au posibilitatea de a se trata în Ungaria, Austria sau în alte ţări cu medicină mai avansată decât cea din România şi, astfel, din fericire, îşi pot salva viaţa.
Marea majoritate, însă, nu au această posibilitate, cu consecinţele tragice de rigoare.
În acest context, înfiinţarea unui Institut Oncologic la Timişoara, aprobată de Ministerul Sănătăţii la începutul acestui an, devine din ce în ce mai stringentă. După cum ştiţi, acesta ar urma să fie amenjat în construcţia demarată – dar departe de-a fi finalizată – cu destinaţia iniţială de Spital Municipal. În paranteză fie spus, această clădire are o poveste veche de mai bine de un deceniu. Ea a fost pasată în timp de la Ministerul Sănătăţii la Primăria Timişoara, fără însă ca lucrările să avanseze prea mult. Ultima problemă apărută a fost în momentul în care Primăria Timişoara trebuia să predea clădirea Ministerului, reprezentat la nivel local de Direcţia de Sănătate Publică Timiş. Această predare a fost tergiversată aproape un an de zile, deoarece la faţa loculului s-a consatat că lipseau materiale (calorifere şi termopane în special) în valoare de cca. 300.000 de euro. Aceste materiale ar fi trebuit, însă, să existe, conform documentelor, motiv pentru care DSP Timiş a refuzat să preia clădirea. Eu nu am competenţa să stabilesc vinovăţii şi vinovaţi. Îmbucurător este, până la urmă, faptul că, recent, protocolul de predare-primire a fost, în sfârşit, semnat. Acum, însă, pare a fi apărut o altă problemă: banii destinaţi iniţial pentru acest an, respectiv 1.000.000 de lei, au fost retraşi de către minister.
Ca atare, Domnule Ministru, vă rog să-mi răspundeţi la două întrebări:
1. Banii alocaţi pentru anul 2011 au fost pierduţi de Institul Oncologic din Timişoara sau vor fi reportaţi pentru 2012?
2. În câţi ani acest institut va fi finalizat, respectiv va deveni funcţional?
Solicit răspuns în scris, în termen de 2 săptămâni.
Vă mulţumesc.
Nicolae ROBU
SENATOR PNL DE TIMIŞ

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.