Nicolae ROBU: Programul de reabilitare termica a locuintelor

Scris de | Publicat in 15.11.2011 06:04 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

 

I N T E R P E L A R E

Adresată: Domnului Prim Ministru Emil BOC
Doamnei Ministru Elena-Gabriela UDREA,
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului
De către: Senator Nicolae ROBU
Circumscripţia electorală nr.37, Colegiul nr.2 –Timiş
Grupul parlamentar PNL
Prezentată în şedinţa de plen din 14 noiembrie 2011
Obiect: Reabilitarea termică a clădirilor din Timişoara

Domnule Prim-Ministru Emil BOC,
Doamnă Ministru Elena UDREA,

După cum ştim, "Programul de reabilitare termică a locuinţelor", început cu ceva timp în urmă în sunet de trâmbiţe cu iz electoral, a fost stopat. Mai corect spus, a fost stopat din punctul de vedere al finanţării de la bugetul central, fiindcă unele oraşe îl continuă prin eforturi proprii.

Era unul din puţinele demersuri ale actualei guvernări, cu impact pozitiv asupra cetăţenilor, factura la încălzire reducându-se, în urma acţiunii lui, cu până la 50%, în unele cazuri.

Se cunoaşte faptul că marea majoritate a blocurilor de locuinţe din România sunt construite în perioada de dinainte de 1990 şi prezintă un nivel extrem de căzut de izolare termică. Pe cale de consecinţă, în perioada iernii, o mare parte din căldură se pierde. Se pierde, dar... cetăţenii o plătesc! În plus, mai trebuie spus ceva: izolarea termică a blocurilor nu înseamnă doar un demers care să vină în sprijinul cetăţenilor, ci şi integrarea în concertul european, acolo unde se pune mare preţ pe conservarea energiei. Nu este întâmplător că în Germania reunificată, printre primele mari investiţii făcute în fosta Germanie de Est, s-a numărat cea în izolarea termică a blocurilor. S-au investit în acest program miliarde de mărci germane, bani care, evident, nu au fost daţi în zadar.

La noi, din păcate, finanţarea programului de către Guvern a fost stopată fără să se ştie clar de ce. Desigur, presupunem că din lipsă de fonduri. Dar este, oare, respectiva lipsă rezultatul unei fatalităţi? În niciun caz! Ea a apărut doar pentru că dvs., d-nă Ministru Elena Udrea şi d-le Prim-Ministru Emil Boc, aţi preferat să acordaţi prioritate altor zone, care, în opinia mea, mai puteau aştepta. Avem acum telegondole portocalii, frunze de un milion de euro bucata, patinoare executate la preţ dublu decât în Ungaria, terenuri de fotbal în localităţi fără tineret (inclusiv fără copii) -unele dintre ele locate în pantă, ca să fim şi originali!-, etc., etc. Pentru lucrări de acest gen s-au găsit şi se vor găsi în continuare bani! Se pare, cu atât mai mulţi, cu cât se apropie campania electorală! Pentru un program aşa cum este reabilitarea termică a locuinţelor, aveţi, însă, în loc de bani, vorbe!

În contextul în care, din această iarnă, Guvernul nu mai acordă subvenţii pentru încălzirea locuinţelor, "Programul de reabilitare termică a locuinţelor" ar fi fost şi mai important, el putând conduce la scutirea populaţiei României, oricum extrem de greu încercată în ultimii ani, de costuri inutile.

Atât dvs, d-le Prim-Ministru Emil Boc, cât şi dvs., d-nă Ministru Elena Udrea, aţi vorbit în ultima perioadă despre atragerea de fonduri europene în vederea finanţării acestui program. Aţi putea, vă rog, să răspundeţi concret, tehnic şi nu politicianist, câtorva întrebări?
1. Există, la ora actuală, un program / proiect în vigoare pe fonduri europene pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor?
2. Dacă da, care este valoarea lui şi când şi cum pot accede la el administraţiile publice locale, respectiv cetăţenii?
3. Din bugetul de stat, sunt alocate fonduri pentru programul / proiectul în cauză?

Solicit răspuns în scris, în termen de 2 săptămâni.

Vă mulţumesc.

Nicolae ROBU
SENATOR PNL DE TIMIŞ

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.