Oportunitate de dezvoltare a afacerilor in bazinul Dunarii

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.07.2012 11:00 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

În cursul zilei de miercuri, 11 iulie 2012, Menuţa IOVESCU, Director General al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, a participat, la Bucureşti, la Adunarea Generală a Asociaţiei Camerelor de Comerţ Dunărene.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai camerelor de comerţ din Austria, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Serbia şi România iar şedinţa a fost deschisă de către domnul Sorin Dimitriu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
Ordinea de zi a cuprins prezentarea raportului de activitate a Asociaţiei pentru anul 2011 (acţiuni planificate şi realizate, mod de îndeplinire a bugetului), bugetul de venituri şi cheltuieli pentru exerciţiul financiar următor, alegerea vicepreşedinţilor şi a membrilor comisiei de cenzori, primirea de noi membri, prezentarea de către Camera Federală Economică a Austriei a Forumului Regiunii Dunărene care va avea loc în cursul lunii noiembrie 2012, la Viena.
CCIA Timiş a fost aleasă să facă parte din comisia de cenzori a Asociaţiei.
Asociaţia Camerelor de Comerţ Dunărene a fost constituită în 30 iunie 2010, la Budapesta, având ca membri camere de comerţ din bazinul Dunării, de la izvoare până la vărsare în Marea Neagră.
CCIA Timiş ca lider al camerelor de comerţ din Regiunea Vest a României (regiune prin care intră Dunărea în ţară) este membru-fondator al Asociaţiei şi membru în Consiliul Director pentru un mandat de 2 ani.
Scopul Asociaţiei este dezvoltarea sustenabilă a economiilor regiunilor dunărene şi promovarea activităţilor industriale şi comerciale care vizează domeniul economic şi protecţia mediului înconjurător. Astfel, regiuni din Germania, Austria, Slovacia, Croaţia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi România ca state principale şi Cehia, Slovenia, Bosnia Herţegovina şi Muntenegru ca state secundare - colaborează prin intermediul camerelor de comerţ pentru a sprijini membrii acestora în identificarea de noi oportunităţi de cooperare, în promovarea de programe transfrontaliere, în facilitarea de contacte de afaceri şi a schimbului regulat de informaţii şi bune practici, între statele membre şi cele ne-membre ale Uniunii Europene.
Asociaţia colaborează cu Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Europei şi cu Guvernele statelor dunărene în rezolvarea problemelor comunităţii de afaceri, cu precădere în cinci arii majore de intervenţie: protecţia mediului, protejarea naturii, infrastructura de transport (inclusiv fluvial şi feroviar), siguranţa energetică, dezvoltarea firmelor şi a turismului.
În acest sens, Consiliul Europei a adoptat la 24 iunie 2011 Strategia UE pentru Regiunea Dunării, o iniţiativă româno-austriacă care reprezintă un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional şi implementează noul concept de coeziune teritorială inclus în Tratatul de la Lisabona.
Prin Strategia Dunării se creează noi posibilităţi de cooperare între statele din zonă, îndeosebi în domenii precum infrastructura, energia, mediul şi turismul, regiunea urmând să primească finanţare europeană pentru fiecare dintre aceste priorităţi. Această abordare comunitară deschide şi calea parteneriatelor strategice şi a cofinanţărilor cu investiţii private.
S-a aprobat programul de activitate al Asociaţiei pentru anul următor, cât şi Forumul economic de la Viena din noiembrie a.c., organizat de Camera Federală Economică a Austriei, care reprezintă o oportunitate specială pentru firmele din ţările dunărene care doresc să-şi dezvolte afacerile în bazinul Dunării.
Firmele timişene interesate se pot adresa CCIA Timiş pentru a le facilita participarea la acest eveniment.
Informaţii suplimentare la tel. 0256-493386, 0722/5093122, e-mail: mnivescu@cciat.ro, Menuţa Iovescu – Director General CCIAT.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.