Pasul piticului ezitant al partenerilor de alianta

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 05.11.2013 13:05 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Declaratie politica

Regionalizarea - proiectul vital pentru dezvoltarea Romaniei - suspendata intre mersul in pas cadentat al PSD si pasul piticului ezitant al partenerilor de alianta. Trebuie sa iesim din zona retoricii si sa decidem in folosul celor care ne-au votat.

Guvernul a initiat un amplu proces de descentralizare si regionalizare a Romaniei.
Fazele de conceptualizare, fundamentare si dezbatere trebuie sa se incheie si este absolut necesar sa trecem la etapa decizionala. Toata lumea este constienta, si nu din 2012 ci de mult mai mult timp, ca forma actuala de organizare administrativ-teritoriala a Romaniei este anacronica si nefunctionala iar calea cea mai potrivita spre normalitate este regionalizarea.
Regionalizarea este o masura care va avea rolul de a micsora timpii de intarziere, de a micsora birocratia si de a stimula dezvoltarea. Scopurile evidente sunt cele ale reducerii faramitarii teritoriale si a cheltuielilor bugetare, precum si crearea unor unitati administrativ-teritoriale la nivel local, capabile sa se autofinanteze si sa dezvolte servicii publice la standarde cat mai inalte.
In Europa, ne comparam cu Franta, Germania sau Spania ca numar de unitati administrative la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor – in jur de 3180. Cu diferenta ca celelalte tari europene au o suprafata si o populatie de doua-trei ori mai mare! Aceasta fragmentare administrativa exagerata este consumatoare de resurse si, din motive birocratice, nu asigura unitar servicii comunitare elementare: iluminat public, curatenie, drumuri, scoli, spitale.
Este important sa ne detasam de discursuri politicianiste si sa actionam in folosul comunitatilor locale, sa fim pragmatici. Pentru a avea un stat care sa functioneze pe baze corecte si stabile, transparente, responsabile, competitive si eficiente, trebuie sa decidem regionalizarea si, in acelasi timp, descentralizarea. Responsabilitatea trebuie sa se regaseasca in decizii si in actiuni. Este injust si dramatic sa tranformam soarta Romaniei in tema de demonstratii demagogice, asa cum inteleg unii colegi sa actioneze, de dragul motivarii unei inertii nejustificate.

Am observat la unii dintre partenerii de alianta un camelionism ce ar putea starni invidie in Madagascar, o inconstanta cu atitudine de ping-pong, pro si apoi contra, pe tema regionalizarii.

Dragi colegi parlamentari,  fac apel la luciditate si decenta. Va rog sa priviti cu maxima responsabilitate adoptarea si aplicarea acestui proiect vital pentru dezvoltarea Romaniei. Va atrag atentia ca teoria haosului functioneaza pana si in politica. Instabilitatea face ca anticiparea efectelor pe termen lung sa fie imposibila. Cu alte cuvinte riscam sa pierdem o sansa istorica, sansa de a deveni un stat european modern, ceea ce cred ca ne dorim cu totii atat pentru noi cat si pentru copiii nostri !

Sorin Grindeanu
Deputat PSD 

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.