Politici agricole flexibile si productive

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.01.2012 11:21 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Politica Agricolă Comună este una dintre cele mai importante politici ale Uniunii Europene atât din punct de vedere istoric, cât şi din punct de vedere bugetar. Dezbaterea privind politica agricolă este crucială pentru fermieri,dar şi pentru cetăţenii europeni, deoarece este esenţială pentru siguranţa alimentară, principala provocare pentru fermieri este de a produce mai mult, poluând mai puţin.

Parlamentul European (PE) a arătat că bugetul UE pentru agricultură este, de fapt, redus prin comparaţie cu banii alocaţi de alte ţări în acest domeniu. Sunt 10 milioane de fermieri , s-a trecut de la 15 la 27 de state membre, cu acelaşi buget.

Comisia Europeană (CE) a propus ca 7% din terenul arabil să fie lăsat necultivat, pentru conservarea biodiversităţii,repartizat cu predilecţie ţărilor din est .

Ar trebuie să producem mai mult, dar în mod durabil şi că nu este corect să ceri agricultorilor să renunţe la o parte din terenurile folosite în producţie.

Propunerea CE trebuie să încurajeze mai mult flexibilitatea, pentru că nu este posibil să aplici regulile în acelaşi mod, în toate cele 27 de tipuri de agricultură. Unele ţări au nevoie de mai mult timp pentru a introduce măsurile. În plus, există o problemă cu măsurile pentru piaţă.

Preşedintele Comisiei pentru Agricultură vede o provocare şi în echilibrarea opiniilor statelor membre vechi şi noi.

Ar trebui să existe o distribuţie mai corectă între Vest şi Est.Trebuie să existe compromisuri de ambele părţi. Statele noi doresc să se accelereze alinierea.

În trecut, PE avea un rol redus în deciderea bugetului UE. Însă, după Tratatul de la Lisabona, lucrurile s-au schimbat.

Înainte, Parlamentul nu putea decât să-şi spună opinia, în timp ce decizia era luată de miniştri la propunerea CE. Astăzi, Parlamentul are drepturi egale cu cele ale Consiliului.

Pe 7 noiembrie 2011, pentru prima dată în istoria UE, cei 27 de miniştri ai agriculturii din statele membre au discutat cu deputaţii europeni de la Comisia pentru Agricultură despre perspectivele viitoare ale Politicii Agricole Comune. Astfel, s-a constatat că există multe puncte comune. Ca urmare, se speră ca miniştrii şi CE să ajute la găsirea unei soluţii pentru viitorul sectorului agricol.

Director executiv la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Timiş, Dr. Tiberiu LELESCU

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.