Politist timisorean felicitat de autoritatile italiene

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 28.12.2011 09:32 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Politistii romani aflati in misiuni operative pe teritoriul Italiei au primit, din partea Sefilor Brigazilor Mobile pe langa care isi desfasoara activitatea,felicitari pentru modul in care contribuie la buna desfasurare a actiunilor politienesti de prevenire si combatere a criminalitatii.

Misiunile desfasurate in comun cu autoritatile italiene au inceput din anul 2006, in baza unui Protocol de cooperare intre Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Ministerul de Interne din Republica Italiana, semnat la Bucuresti, la data de 19 decembrie 2006, avand ca scop combaterea criminalitatii comise de cetateni romani pe teritoriul Italiei.
In prezent, Proiectul ITA.RO se afla la cea de-a noua faza si s-a desfasurat in perioada 17 octombrie – 16 decembrie a.c., fiind detasati in Italia patru politisti romani, printre care si un politist din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Timis. Politistul a participat la opt dintre cele noua misiuni in Italia, fiind considerat veteranul misiunilor ITA.RO.
Scopul misiunii il constituie acordarea de sprijin si asistenta Politiei Italiene care instrumenteaza cazuri in care sunt implicati cetateni romani si facilitarea schimbului de informatii pentru prevenirea si combaterea infractiunilor.
Cei patru politisti romani participa la misiuni operative de politie in sistem integrat in patru orase principale din Italia - Brescia, Catania, Foggia si Nuoro - in cadrul proiectului ITA.RO, iar pentru contributia si rolul lor la obtinerea unor rezultate bune in domeniul sigurantei publice, autoritatile italiene au solicitat prelungirea misiunii cu inca o luna.
Activitatile desfasurate au vizat, in special, grupuri organizate implicate in traficul de persoane si furturi de cabluri din retelele de electricitate si telefonie.
Una dintre cele mai importante actiuni operative la care au participat politistii romani aflati in misiune operativa in Italia, in cadrul proiectului ITA.RO – 9, este destructurarea unei retele de criminalitate compusa din cetateni romani, albanezi, italieni si pakistanezi, implicati in activitati infractionale de traficare si exploatare sexuala a mai multor tinere in zona Brescia / Italia.
Actiunea intitulata „NO BORDER”, declansata la data de 19 noiembrie a.c., a necesitat un volum insemnat de verificari si investigatii, initiate ca urmare a solicitarii reprezentantilor Chesturii din Brescia, Brigada Mobila, si a condus la punerea in executare a mandatelor de arestare preventiva pentru doi cetateni romani si trei albanezi suspectati de comiterea infractiunii de trafic de persoane. Pentru faptele comise, suspectii erau cercetati intr-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul din Brescia.
Membrii acestei grupari infractionale de trafic de persoane au racolat, transportat si exploatat in Italia 19 victime provenite din Romania, Albania si Republica Moldova. Victimele traficate erau obligate sa practice atat prostitutia stradala, cat si in doua locatii inchiriate in localitatea Brescia.
In cauza s-a dispus ridicarea, in vederea confiscarii, a trei autoturisme si a doua locuinte inchiriate care apartineau membrilor albanezi ai gruparii.
Prin intermediul canalelor specifice Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala, politistii romani au verificat peste 500 de persoane in vederea stabilirii identitatii, iar in colaborare cu autoritatile de aplicare a legii din Italia, au participat la aproximativ 40 de actiuni politienesti.
De asemenea, la solicitarea autoritatilor italiene, politistii romani au desfasurat activitati de asistenta privind traducerile in cazul persoanelor audiate.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.