Pregatirea antreprenoriala pentru somerii din mediul rural continua

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 04.08.2013 18:13 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Fundaţia Româno-Germană de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Construcţiilor în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş continuă derularea activităţilor de formare antreprenorială destinate şomerilor şi persoanelor inactive din mediul rural, cu un nou ciclu de calificare în meseria de zidar-pietrar-tencuitor, în comuna Comloşu Mare.
Proiectul „Dezvoltarea antreprenorială din mediul rural prin măsuri active de ocupare în domeniul construcţiilor şi comerţului”, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 vizează îmbunătăţirea calităţii resurselor umane prin furnizarea de servicii integrate de sprijin şi suport la angajare şi promovarea culturii antreprenoriale în domeniul construcţiilor şi comerţului din mediul rural din judeţul Timiş.
În cele 15 luni de proiect, au fost oferite programe şi servicii integrate duale, constând în consiliere psihologică, evaluarea competenţelor profesionale, îndrumare şi orientare în carieră şi cursuri de formare profesională în domeniul construcţiilor şi comerţului, în meseriile: lucrător în comerţ, lucrător în structuri pentru construcţii, lucrător în izolaţii, lucrător finisor pentru construcţii, zidar-pietrar-tencuitor cât şi cursuri de specializare antreprenorială ce au ca obiectiv dobândirea cunoştinţelor necesare pentru demararea propriilor servicii şi afaceri în domeniile vizate în proiect: Cum să devii persoană fizică autorizată / înfiinţarea unei societăţi comerciale; Fiscalitate generală şi modalităţi de accesare a microcreditelor şi fondurilor europene nerambursabile;  Antreprenoriat; Utilizarea calculatorului personal. Orele de pregătire teoretică sunt dublate de stagii practice efectuate în atelierele partenerului coordonator şi pe şantiere sau la firmele din zona cursanţilor. Până în prezent, au absolvit pachetul complet de 5 programe integrate un număr de 200 de şomeri şi persoane inactive din mediul rural, din comunele Satchinez, Sânandrei şi Sânmihaiu Român. Numărul femeilor participante la program, cu prioritate la cursul de „Lucrător în comerţ”, reprezintă 44,87%, ceea ce conduce la o mai uşoară incluziune socială şi integrare a femeilor pe piaţa muncii. Ponderea participanţilor certificaţi în cadrul programelor integrate care au obţinut un loc de muncă este de 6%.   
Componenta inovatoare a Proiectului care îmbină serviciile integrate (consiliere psihologică, evaluare de competenţelor, consiliere şi orientare în carieră) cu cursurile de calificare în domeniul construcţiilor şi comerţului şi, în final, cu cursurile de antreprenoriat ajută şi pregăteşte şomerii şi persoanele inactive din mediul rural să îşi analizeze propriile opţiuni, să se cunoască mai bine, să ştie să facă un CV sau o scrisoare de intenţie, să ştie cum să se prezinte la interviu de angajare, să ştie să navigheze pe internet pentru a-şi găsi un loc de muncă sau potenţiali clienţi pentru serviciile în care au fost calificaţi, să cunoască modalităţile de accesare a microcreditelor şi fondurilor nerambursabile, în concluzie, să poată fi un antreprenor de succes. Absolventul unui astefel de ciclu complex are şansa să fie instruit şi calificat într-o meserie în domeniul construcţiilor şi comerţului pentru ca ulterior să devină fie angajat, fie persoană fizică autorizată sau un antreprenor care îşi înfiinţează o firmă  în domeniul ales.
Proiectul este în directă concordanţă cu politicile şi direcţiile Agendei de la Lisabona şi ale Strategiei Europa 2020 şi urmăreşte în mod expres dezvoltarea socio-economică durabilă a României şi creşterea ratei de ocupare în mediul rural.
Informaţii suplimentare la tel. 0374160831, 0722/975809, e-mail: fgeamanu@cciat.ro, Florin Geamănu- membru echipă proiect CCIAT.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.