Proiectul Initiere in dezvoltarea afacerii se apropie de final

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 08.12.2013 12:21 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Timiş in calitate de partener al Proiectului “Iniţiere in dezvoltarea afacerii” se pregateste de incheierea acestuia in cursul lunii decembrie 2013.  
Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.1. „Promovarea culturii antreprenoriale” si vizeaza dezvoltarea abilitaţilor antreprenoriale prin programe de formare şi servicii inovatoare de consiliere si coaching pentru un numar de 1200 de manageri din micro-intreprinderi si IMM-uri, angajaţi, intreprinzatori privaţi sau persoane care doresc sa initieze o activitate independenta, din cele 5 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
Proiectul se incadreaza in prioritatile Strategiei Lisabona de promovare a culturii antreprenoriale si de transformare a Uniunii Europene intr-un spatiu atractiv pentru investitii si munca.
Facand un bilant al activitatilor derulate in cele 36 de luni implementare a proiectului, CCIA Timis ca partener naţional pentru Regiunea Vest a organizat 7 serii de cursuri gratuite de antreprenoriat la care au participat peste 300 de angajaţi cu functii de conducere din micro-intreprinderi si IMM-uri din cele patru judete ale Regiunii Vest, care au urmat programe complete de formare in specialitatile: Initiere competente antreprenoriale – Negociere, Finance for nonfinance; Manager de proiect; Perfectionare competente antreprenoriale – Leadership, Managementul schimbarii; Specializare competente antreprenoriale – Managementul performantelor, Procese decizionale; Manager imbunatatire procese, pentru care au fost eliberate 760 de certificate de absolvire avizate de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei.
Derulate in perioada iulie 2011 – octombrie 2013, cursurile de antreprenoriat au fost astfel  concepute incat sa raspunda nevoilor reale ale pieţei, cerintelor şi criteriilor de calitate exprimate de firmele participante in cadrul unui Focus Grup organizat de CCIAT in aprilie 2011.  
Absolvenţii cursurilor de au beneficiat şi beneficiaza in continuare de servicii gratuite de consiliere si coaching personalizat, oferite de o echipa de specialisti ai CCIAT care asigura activitatea de formare pe mai departe a abilitatilor antreprenoriale dobandite la cursuri, in vederea dezvoltarii firmei sau demararii unei afaceri noi, prin asistenta tehnica si colaborare on-line. In acest sens, peste 100 de persoane au fost consiliate pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri si au fost infiintate 3 firme noi.   
In cadrul campaniei de constientizare „Afacerea de succes”, CCIA Timiş a organizat doua evenimente complexe destinate sustinerii, dezvoltarii si promovarii antreprenoriatului.
Astfel, in 22 octombrie 2012, a fost organizat seminarul cu tema „Promovarea antreprenoriatului. Oportunitati de cariera”, care a vizat promovarea afacerilor de succes, facilitarea relatiei dintre firme si potentiali clienti, facilitarea dezvoltarii relatiilor de afaceri intre membrii grupului tinta.
Au fost prezentate studii de caz / povesti de succes de catre antreprenori din judeţul Timis – membri ai Colegiului de Conducere a CCIAT, firme premiate in Topul Firmelor şi organizaţii partenere ale CCIAT: Junior Chamber International – Filiala Timiş şi Junior Achievement Romania.  
De asemenea, 10 firme din grupul tinta care au urmat cursurile de antreprenoriat şi-au expus oferta
de servicii si produse.
Anul acesta, in data de 18 octombrie, Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT a gazduit cel de-al doilea amplu eveniment din seria de activitati incluse in proiect: Targul de Antreprenoriat si Seminarul cu tema „Parteneriatul – solutie in situatii de criza” .
La targul de antreprenoriat, au fost prezente cu stand 16 firme ale caror reprezentanti au absolvit cursurile de antreprenoriat din diverse domenii de activitate: electronica si IT, constructii, arhitectura, agricultura, comert, turism, consultanta, servicii educative, servicii de igiena si infrumusetare, organizare de evenimente etc. Dintre acestea, 8 firme si-au prezentat povestile de succes.  

Seminarul, sustinut de George DUMITRESCU – trainer RDI, a fost o sesiune interactiva in care subiectul „criza” a fost abordat intr-un mod diferit, destins si plin de creativitate.
“Eu cred ca oamenii ar trebui sa se gandeasca de doua ori atunci cand spun ca trecem printr-o criza economica. Sa se gandeasca ce i-a adus aici, poate chiar competitia si dorinta de a avea mai mult decat celalalt. De aceea, am prezentat astazi importanta parteneriatului si increderea in asociati in incercarea de a salva o afacere.”,  a declarat intr-un interviu George Dumitrescu.
In cadrul seminarului, au luat cuvantul: prof.dr.ing. Tudor ICLANZAN – responsabil proprietate industriala la Universitatea Politehnica Timisoara, prof.dr.ing. Dumitru TUCU – Decan al Facultatii  de Inginerie a Universitatii ”Ioan Slavici”Timisoara, conf.univ.dr. Pavel CIPRIAN – Facultatea de Management Turistic si Comecial a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” Timisoara si ing. prof. Camelia MOT - coordonator proiect Junior.Jobs.ro.
Totii vorbitorii au apreciat evenimentul ca fiind extrem de interesant si important pentru viitori antreprenori care au aflat care sunt pasii de urmat pentru o cariera antreprenoriala in conditiile unei piete disfunctionale in perioada de criza economica.      
La cele doua evenimente au participat peste 200 de persoane: beneficiarii cursurilor gratuite de antreprenoriat, antreprenori de succes, firme membre si colaboratori ai CCIAT, ONG-uri, cadre universitare, asociaţii studenţeşti, studenţi, masteranzi, doctoranzi, mass media.

Reamintim ca proiectul este derulat de Resources Development & Ideas Bucureşti in calitate de beneficiar, impreuna cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Timiş – partener naţional pentru Regiunea Vest, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Ialomiţa – partener naţional pentru Regiunea Sud-Muntenia, Asociaţia Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna – partener naţional pentru Regiunea Centru, Asociaţia Junior Chamber International Cluj-Napoca şi HUM Management Consulting Cluj-Napoca – parteneri naţionali pentru Regiunea Nord-Vest, Pannenbacker Consulting Erlangen (Germania) şi Negotiate Ltd. Edinburgh  (Marea Britanie) ca parteneri transnationali.
Informaţii suplimentare si inscrieri de participare la tel. 0374-160833, e-mail: sgondi@cciat.ro, dna Senta Gondi  – responsabil proiect CCIAT.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.