Regenerare urbana prin cultura

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 16.06.2014 18:13 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Primaria Municipiului Timisoara si Institutul Intercultural Timisoara organizeaza dezbaterea „Regenerare urbana prin cultura” in cadrul procesului de formulare a Strategiei Culturale a Municipiului Timisoara 2014-2024.
Dezbaterea va avea loc miercuri 18 iunie, intre orele 14:00-16:00, la Sala de Consiliu a Primariei Timisoara.
Intalnirea va fi moderata de Vera Marin, presedinte al Asociaţiei pentru Tranziţie Urbana si lector in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti şi ii va avea ca invitaţi speciali pe Jean-Baptiste Cuzin - Director al Unitaţii Internaţionale si Multilaterale a Ministerului Culturii si Comunicarii din Franţa, Josefina Lopez-Galdeano– U Space din Spania si Luca Bergamo – Secretar General al Culture Action Europe din Belgia.
Oraşul Timişoara işi planifica viitorul sectorului cultural pentru urmatorii zece ani.
In acest context al procesului de elaborare a Strategiei Culturale 2014-2024 alaturi de candidatura Timişoarei pentru obţinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii se creaza un context favorabil reflecţiei.
Care vor fi principiile care vor ghida actorii locali in planificarea durabila a oraşului?
Care sunt conexiunile dintre domeniile care ar putea fi dezvoltate prin politici culturale şi prin programe de regenerare urbana?
Care sunt intrebarile majore pentru a asigura conectarea culturii la intervenţiile din mediul construit?
Exista exemple de oraşe care au acordat culturii un rol esenţial in programele de regenerare urbana.
Exista, de asemenea, exemple de intervenţii urbane care au devenit adevarate scene pentru viaţa culturala a oraşului. Investiţiile publice strategice şi masurile de stimulare a sectorului privat au permis in toate aceste cazuri nu numai reabilitarea şi refolosirea patrimoniului construit şi a spaţiilor publice, dar au provocat totodata şi o noua apreciere şi grija a oamenilor pentru anumite spaţii din oraş.
Fiecare oraş are propriile particularitaţi, insa exista un know-how comun important cuprins in diverse documente de orientare a acţiunilor publice pentru rezultate pozitive.
„Agenda 21 pentru cultura”, „Carta de la Leipzig” şi „Cadrul european de referinta pentru dezvoltare urbana durabila” sunt expresii ale preocuparii profesioniştilor şi decidenţilor in vederea identificarii intrebarilor corecte pentru planificarea viitorului unui oraş.
Discutia se va desfasura in limba engleza, organizatorii vor pune la dispozitia publicului traducere simultana in limba romana.
Participarea la dezbatere este libera.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.