Timisoara – Karlsruhe, 20 de ani de prietenie si 15 ani de parteneriat

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.03.2012 11:09 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

În perioada 14 - 17 martie 2012, o delegaţie din Timişoara condusă de primarul municipiului Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, compusă din consilieri locali, angajaţi ai Primăriei Municipiului Timişoara, artişti plastici timişoreni şi muzicieni ai Filarmonicii Banatul,a fost prezentă la Karlsruhe, la invitaţia primarului general al oraşului german Karlsruhe, dl Heinz Fenrich, pentru a aniversa 20 de ani de la înfrăţirea dintre cele două oraşe.

Printre surprizele pregătite de gazdele germane pentru delegaţia timişoreană s-au numărat dezvelirea unei plăci de bronz a oraşului Timişoara în piaţa centrală a oraşului Karlsruhe (Marktplaz) şi inaugurarea unei pieţe într-un cartier nou al oraşului, aflat în plină dezvoltare, care de acum înainte poartă numele de Temeswarerplatz.

Tot cu această ocazie a avut loc vernisajul expoziţiei KATEM - Artă din Karlsruhe şi Timişoara, la care, pe lângă artişti din oraşul înfrăţit, expun artiştii plastici timişoreni Călin Beloescu, Adriana Lucaciu, Daniela Orăviţanu, Bogdan Raţă şi Cristian Daniel Sida, expoziţie realizată cu sprijinul Prezidiului Regional din Karlsruhe şi cu medierea lui Victor Cârcu, artist timişorean, astăzi cetăţean al oraşului Karlsruhe. Au avut loc, de asemenea, mai multe recitaluri ale artiştilor de la Filarmonica Banatul, reuniţi în Trio Catharsis şi Duo Sonoro.

Delegaţiei timişorene i-a fost prezentat centrul K-punkt (centru de informare privind investiţiile majore care se desfăşoară în Karlsruhe), centrul de E-mobilitate şi s-a participat şi la deschiderea Zilelor Culturii Europene din Karlsruhe.
Vizita delegaţiei timişorene va fi întoarsă la mijlocul lunii mai a acestui an, când o delegaţie din Karlsruhe va veni la Timişoara pentru aniversarea înfrăţirii şi în oraşul nostru.

Înfrăţirea dintre Timişoara şi Karlsruhe datează din anul 1992, când între cele două oraşe a fost semnată Declaraţia de Înfrăţire. Ulterior, în noiembrie 1997, părţile au semnat şi un Contract de Parteneriat.

În urma Revoluţiei din 1989, primele legături dintre cele două oraşe au fost stabilite de către organizaţii caritabile. Au urmat apoi multe şi variate expedieri de ajutoare umanitare din partea oraşului Karlsruhe către România. S-a trimis mai ales echipament tehnic şi aparatură medical, inclusiv medicamente. Iar toate acestea au jucat un rol important în ameliorarea situaţiilor de urgenţă cu care se confruntau spitalele, şcolile şi locuinţele din Timişoara la acea vreme.

Prima vizită oficială a fost făcută de către o delegaţie a Consiliului Local din Karlsruhe, urmată apoi de alte nenumărate vizite reciproce.

În 1993 a fost primit în Karlsruhe primul grup extins de cetăţeni ai Timişoarei. Au fost studenţi, ansambluri şi grupuri folclorice, orchestre, companii de balet si de teatru, care au oferit un program muzical şi artistic. De asemenea, personalităţi din sportul românesc au alergat la maratonul Crucii Roşii, iar vice-rectorii de universităţi s-au implicat în programe de schimb de experienţă.
Ca rezultat al unei idei venite din partea celor două oraşe, Biroul de Promovare Economică al Timişoarei a fost deschis în cadrul Primăriei Karlsruhe la sfârşitul anului 1997. Scopul său principal a fost de a lucra la stabilirea de contacte între întreprinderi şi afaceri din Germania şi România.

Azi, cele două oraşe au legături apropiate şi cordiale într-o largă varietate de domenii, care sunt în permanenţă cultivate şi promovate îndeosebi de către Asociaţia de prietenie Karlsruhe-Timisoara şi Asociaţia de Prietenie Timişoara-Karlsruhe.

ACORDURI SEMNATE ÎNTRE CELE DOUĂ ORAŞE ÎNFRĂŢITE

La data de 19 august 1992 a fost semnată Declaraţia de înfrăţire cu oraşul Karlsruhe. Prin Acordul de înfrăţire a fost prevăzută cooperarea în domeniile: Artă şi ştiinţă, Sistematizare urbană, Economie, Cultură, Sănătate, Sport, Tineret.
În perioada 20 - 30 noiembrie 1997, s-a deplasat la Karlsruhe o delegaţie din Timişoara compusă din reprezentanţi ai Primăriei, Consiliului Local, Consiliului Judeţean, Poliţiei, universităţilor, spitalelor, teatrelor, CCIAT, Filarmonicii, Inspectoratului şcolar, Forumului german, regiilor, bisericilor, presei etc., pentru semnarea unui parteneriat şi pentru discuţii privind extinderea cooperării dintre oraşe în mai multe domenii de interes comun.

Astfel, la data de 26 noiembrie 1997 s-a semnat un Contract de parteneriat prin care a fost prevăzută cooperarea în domeniile: Umanitar, Şcolar, Ştiinţific, Cultural, Religios, Sportiv, Construcţii.

În urma semnării acestora nu au întârziat să apară şi rezultatele ce s-au concretizat în:
- transfer de informaţii şi cunoştinţe în domeniile: administrativ, economic şi urbanism;
- diverse schimburi în domeniile: cultural, sportiv, şcolar, tineret;
- transfer de experienţă şi instruirea personalului din companiile şi instituţiile publice care gestionează servicii publice;
- colaborare în cadrul proiectului european CLOE - Clusters Link Over Europe;
- asistenţă tehnică pentru implementarea proiectului „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”.

Încă din prima clipă, parteneriatul dintre Timişoara şi Karlsruhe a funcţionat aşa cum, probabil, puţini s-ar fi aşteptat. Zeci de acţiuni s-au întreprins de-a lungul fiecăruia dintre aceşti 20 de ani de către ambele părţi. Chiar şi o creionare extrem de succintă a activităţilor din toate domeniile vizate de parteneriatul nostru ar ocupa pagini întregi. Şi ceea ce este cu adevărat important este faptul că de la an la an schimburile în toate domeniile se intensifică, de la an la an avem tot mai multe manifestări.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.