Tinerii – cetateni activi pentru consum responsabil

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 30.04.2013 16:48 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

În data de 29 aprilie 2013, la Timişoara, în sala mare de la Casa Adam Muller-Gutenbrunn, a avut loc întâlnirea de prezentare a rezultatelor proiectului de promovare a consumului responsabil în licee Tinerii - cetăţeni activi pentru consum responsabil.
Această iniţiativă a fost implementată în Timişoara, în perioada martie-aprilie, de Asociaţia CRIES în parteneriat cu Institutul Intercultural Timişoara, Eco Club Timişoara, Asociaţia Am o idee mai artfel şi Asociaţia pentru Servicii Educative Specializate Aripi Deschise din Timişoara.
Întâlnirea s-a bucurat de prezenţa a doi învitaţi speciali: Pia Valota , Alliance of Social and Ecological Consumer Organization şi Giorgio Dal Fiume, preşedintele WFTO Organizaţia Mondială a Comerţului Echitabil, Europa.
Obiectivul principal al proiectului l-a constituit promovarea consumului responsabil ca modalitate de susţinere a economiei sociale prin încurajarea unor practici sustenabile de consum şi întărirea unor competenţe civice.
Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii, Liceul de Arte Plastice, şi Liceul Pedagogic Carmen Sylva , toate din Timişoara şi a vizat un număr total de 150 de elevi.
Pe parcursul a 4 întâlniri, liceenii au fost provocaţi să identifice şi să analizeze mai multe paliere ale consumului responsabil, într-un mod interactiv şi prin metode non-formale. Elevilor le-au fost propuse mai multe exerciţii practice care au vizat teme precum componenta de responsabilitate socială, dimensiunea ecologică sau cea referitoare la diversitatea opţiunilor de consum responsabil.
Printre activităţile propuse participanţilor amintim câteva: să identifice ce tipuri de produse care poartă marca Fair Trade-Comerţ Echitabil pot fi cumpărate în Timişoara; să descopere care este originea geografică a unor produse alimentare, obiecte de îmbrăcăminte sau electrocasnice; să calculeze amprenta de carbon pentru transportul unor bunuri larg consum etc.
Dintre conceptele principale care au fost dezbătute cu ocazia acestui program, amintim: cosumerism versus consumism; cei 3 R (reciclare, reutilizare, reducere), amprenta ecologică, comerţul echitabil, respectarea drepturilor omului, resursele de dezvoltare durabilă, local versus global etc.
Proiectul Tinerii-cetăţeni activi pentru consum responsabil a fost dezvoltat în cadrul proiectului strategic Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale, şi a fost implementat în 5 oraşe: Arad, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Sibiu şi Timişoara - totul într-o strânsă colaborare cu membrii Grupurilor Locale de Iniţiativă pentru Economie Socială din aceste oraşe. Acest program educaţional este rezultatul unor activităţi complexe de formare şi consultanţă derulate în cadrul proiectului Modele de bună practică....

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.