UVT lanseaza un masterat unic pentru zona central-est europeana

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 13.07.2015 10:30 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Primul program de acest gen din Romania si din zona central-est europeana, Masteratul international in „Consiliere si consultanta filosofica” - lansat de Universitatea de Vest din Timişoara - se va desfasura, in limba engleza, in parteneriat cu programe similare consacrate din Italia şi Franţa si cu specialisti formatori din alte tari (Marea Britanie, Olanda, Germania).

Consilierea si consultanta filosofica se aplica pe scara din ce in ce mai larga in tarile civilizate unui spectru cuprinzator de probleme, de la consultanta in afaceri, pana la probleme strict individuale ale clientilor, implicand cel mai adesea o regandire a valorilor si credintelor acestora si recurgand la metode de rezolvare rationala a conflictelor bazata pe instrumente critic-analitice, argumentative si dialogale specifice filosofiei.

Chiar daca este conceput ca o alternativa a consilierii psihologice adresata celor care doresc sa evite medicalizarea problemelor de viata, programul este gandit in complementaritate cu specializarile oferite de domeniile psihologiei, neuro-stiintelor si psihiatriei, in colaborare cu specialistii din cadrul acestora. Aria disciplinelor studiate cuprinde un modul filosofic teoretic, unul filosofic cu aplicativitate directa in consiliere si consultanta, module psiho-medical, de comunicare si etica practica, cat si un amplu modul formativ care se va desfaşura sub indrumarea unor formatori certificati din strainatate.

„Oferta Universitaţii se muleaza pe cerinţele societaţii. Dupa ’89, ţara noastra a fost pusa in faţa unei modernizari bruşte. S-a implementat un sistem occidental de organizare, s-au creat noi instituţii şi locuri de munca, fara a avea insa şi o resursa umana pregatita pentru noul sistem. Companiile prezente pe piaţa romaneasca funcţioneaza pe principii occidentale, astfel ca şi resursa umana  trebuie sa ţina paşii cu noile reguli economice. Mai mult, instituţiile publice au nevoie de specialişti pregatiţi pentru cerinţele prezente şi viitoare. Prin actualizarea ofertei educaţionale, aducem noi specializari prin care umplem golurile in competenţele cerute de piaţa muncii”, spune Rectorul Universitaţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Programul se adreseaza absolvenţilor in domeniul ştiinţelor umaniste şi filosofie, psihologie, medicina, asistenţa medicala, economie, stiinte politice, juridice, precum şi altor profesionişti şi manageri din sfera corporatista si a comunicarii (detinatori ai unei diplome de licenta), oferindu-le competenţe decurgand din metodologii de orientare şi extindere a capacitatii de alegere individuala şi de grup. Competentele dobandite in urma unei formari si evaluari riguroase si exigente stau la baza profesiilor (unele deja existente in Romania, altele in curs de omologare) de consilier filosofic, consilier etic, consultant filosofic, operator-evaluator teste de gandire critica, facilitator in filosofia pentru copii, s.a., profesii moderne aflate in plina expansiune in tarile dezvoltate, de regula prin intermediul unor firme private de consiliere, consultanta sau facilitare organizationala.

Consultanta si consilierea filosofica se axeaza pe dezvoltarea de abilitati care se dovedesc utile nu doar in profesii explicit asociate filosofiei, ci si in asociere cu orice traiectorie profesionala complexa aleasa. Cu alte cuvinte, aceste abilitati specifice dobandite se disting nu doar ca mijloace de ajutorare a clientilor individuali sau colectivi ai absolventilor, ci si ca elemente de self-help care pot sta la baza succesului propriu intr-o mare varietate de profesii racordate la dinamica si pluralismul lumii contemporane si viitoare.
 
In tarile unde aceste programe de studii functioneaza, abilitatile critic-analitice asigurate de filosofia aplicata in consiliere si consultanta le-au asigurat absolventilor succesul intr-o larga varietate de profesii, nu doar in calitate de consultanti, consilieri etico-filosofici sau evaluatori, ci si ca profesionisti in domenii precum cel jurnalistic, bancar, drept, sau management.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.