Workshop de instruire a firmelor in eco-inovare

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 01.08.2014 13:35 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

In cursul zilei de 31 iulie 2014, peste 40 de firme timişene au participat la work-shop-ul cu tema “ECO-INOVARE in firme prin eco-design”, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultura Timiş in calitate de partener al Proiectului „Danube-PIE - Inovarea produselor prin Eco-design in Regiunea Dunarii”, co-finanţat prin Programul pentru Competitivitate şi Inovare CIP-EIP, in colaborare cu DENKSTATT şi Centrul Naţional pentru Producţie şi Consum Durabile.
Evenimentul a avut ca obiectiv instruirea firmelor cu privire la: Ce este eco-inovarea?, Beneficiile eco-inovarii şi exemple de afaceri eco-inovative, Care sunt paşii trecerii la un model de afacere eco-inovativa, Eco-design-ul ca instrument al eco-inovarii; Servicii oferite de experţii in eco-design; Exerciţiu: Analiza potenţialului pentru eco-inovare la nivelul companiei;  Iniţiative locale in domeniul eco-inovarii: „Clubul verde al antreprenorilor”. Prezentarile au fost susţinute de experţi instruiţi in eco-design la Centrul de eco-design al Universitaţii din Viena: Aida Silagyi, Preşedinte al Centrului Naţional pentru Producţie şi Consum Durabile, Andrei Churican, expert Denkstatt, Henrieta Borca – expert, Centrul Naţional pentru Producţie şi Consum Durabile.

Proiectul vizeaza promovarea eficientei resurselor si materialelor prin eco-design la nivelul IMM-urilor din regiunea Dunarii si se adreseaza firmelor, asociatiilor de firme si clusterelor care ambaleaza produse pentru clienti sau produc ambalaje; produc, asambleaza si / sau comercializeaza echipamente de produs ambalaje; imprima ambalaje; produc adezivi, chimicale, fluide de imprimerie pentru ambalaje; produc, vand sau distribuie orice produs care necesita ambalare pentru a fi distribuit sau vandut.
Beneficiile proiectului asupra firmelor constau in obtinerea de produse optimizate prin reducerea costurilor cu energia, deseurile si materiile prime, imbunatatirea impactului produselor asupra mediului, obtinerea unor prototipuri sau concepte vizuale ale ambalajelor, promovarea tehnologiilor si produselor care utilizeaza in mod eficient resursele, la nivelul intregii regiuni Dunarene.
Pana in prezent, CCIAT a realizat actiuni de constientizare cu privire la importanta eco-design-ului pentru 300 de firme din regiune. Experti eco-design de la Centrul de eco-design al Universitatii din Viena si experţi ai CCIAT au instruit un numar de 158 de firme cu privire la avantajele utilizarii eco-design-ului si metodele specifice de aplicare a acestuia in procesul de productie sau ambalare. De asemenea, 86 de firme timişene au fost auditate in ceea ce priveşte amprenta de carbon cu software specific, iar 6 firme au participat in cursul lunii iunie a.c. la o vizita de studiu la Belgrad pe teme de eco-design.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.