Zilele textile de la Plandiste

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 18.11.2011 08:25 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Cu ocazia 'Zilelor textile' organizate in localitatea Plandiste din Serbia, o delegatie a orasului Deta a participat la masa rotunda cu tema 'Oportunitatea dezvoltării industriei textile în cadrul primăriei Plandişte şi a regiunii Banat'.Actiunea s-a desfasurat in cadrul proiectului transfrontalier intitulat 'Centre suport de dezvoltarea a IMM-urilor in localitatile Plandiste (Serbia) si Deta (Romania)'.

Masa rotunda desfasurata pe parcursul a doua zile, luni 14 noiembrie si marti 15 noiembrie, la Castelul Kapetanovo, a adus la masa discutiilor reprezentantii administratiilor locale din plandiste si din Deta dar si investitori din cele doua regiuni.

In prima zi Slaviţa Bulj a prezentat 'Potenţialul de producţie a textilelor in zona Plandiste', dupa care profesor doctor Vasile Petrovic de la Universitatea din Zrenjanin a vorbit despre 'Legătura dintre economie şi educaţie şi investigarea instituţiilor în legătură cu viitorul tehnologiei din Europa pentru dezvoltarea industriei textile şi a îmbrăcămintelor - Viziunea până în anul 2020'. Vladimir Mitrovic a facut o ampla prezentare pe tema 'Internetul ca şi potenţial de dezvoltare a industriei textile', iar Miroslav Stupar a vorbit despre 'Fondurile europene, ca şi modalitate de finanţare pentru dezvoltarea industriei textile'. Prima zi s-a incheiat cu o dezbatere avand ca tema 'Catselul Kapetanovo - noul centru turistic pentru afaceri' urmata de o prezentare de moda cu pijamele de matase pentru femei si barbati apartinand creatoarei Slavita Bulj.

A doua zi a mesei rotunde s-a organizat in sala KOS, Vuk Karadjic din Plandişte si a fost deschisa de prezentarea primarului orasului Deta, Petru Roman. Primarul Petru Roman a vorbit despre 'Tranziţia industriei textile şi autonomia locală din experienţa primăriei Deta' si s-a referit si la 'Tranziţia industriei textile din perspectiva Primăriei Deta'. 'Am fost intotdeauna preocupat de situatia economica si de modul in care functioneaza aceasta. Am fost ales sa ii reprezint cat mai bine pe cetateni si sa gestionez bunul mers al unei localitati. Fara o economie sanatoasa, fara un mediu de afaceri functional, nu putem decat sa redistribuim saracia. Fara investitii, fara fabrici, fara firme, fara servicii, un oras este mort, nu are de unde sa incaseze taxe si impozite si nu are bani sa faca strazi, infrastructura sau sa finanteze programe sociale. Acest proiect transfrontalier se inscrie in aceasta logica de a sprijinii mediul economic si de a incuraja investitiile in oras', a spus primarul orasului Deta.

Un punct important al celei de-a doua zi a actiunii de la Plandiste l-a constituit si prezentarea evolutiei firmei Eybl din Deta, de la inceputul investitiei pana astazi. Actiunea de la Plandiste a fost continuarea unui prim contact pe acest subiect care a avut loc la Deta, in luna martie a acestui an, cand o delegatie formata din 50 de persoane din comuna Plandiste a vizitat firmele care lucreaza in domeniul textil in orasul Deta. Reprezentantii partenerilor sarbi s-au aratat atunci extrem de impresionati de dimensiunea firmelor din Deta si de gradul de modernizare a acestora.

Beneficiarii proiectui 'Centre suport de dezvoltarea a IMM-urilor in localitatile Plandiste (Serbia) si Deta (Romania)' sunt orasul Deta si comuna Plandiste. In cadrul proiectului se realizeaza un incubator de afaceri la Plandiste si se face un studiu tehnic pentru infiintarea unui parc industrial la Deta. Valoarea totala a proiectului este de 350.740 euro din care 140.740 euro reprezinta bugetul alocat orasului Deta.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.