11 mituri despre spionii de la SIE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 29.06.2015 12:39 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

”Punem tara inainte de orice, datoria inainte de propria persoana, suntem mandri stiind ca tot ceea ce facem este pentru Romania” - se spune pe siteul Serviciului  de  Informatii  Externe  (SIE).
Retoric vorbind, bineinţeles, pentru ca totuşi suntem in Romania, unde se pot numara pe degetele de la... picior instituţiile care mai fac ceva pentru Romania şi nu pentru interesele oculte ale diverselor personaje aparute dincolo de cortina.
Şi cand controlul instituţiei se face la nivel parlamentar, totul este şi mai indoielnic.
Iar cand te gandeşti ca un pacalici ca Teordor Meleşcanu a fost şef la SIE, chiar te intrebi cat de profesionişti sunt oamenii care lucreaza pe acolo.
Mai ales ca se spune ca la SIE lucrezi numai cu oameni inteligenti...

Pentru cine nu ştie, Serviciul  de  Informatii  Externe este ”institutia  de  stat  specializata in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala, apararea Romaniei si a intereselor sale”.

Evident, pe siteul SIE nu gaseşti informaţii senzaţionale.
Interesant a parut, mai ales pentru marele public, o rubrica intitulata ”Vezi miturile despre profesia noastra”....
Aşa se poate afla ca, pentru a lucra la SIE, nu trebuie sa fii plin de muschi si sa arati ca un star de la Hollywood sau sa fii un geniu singuratic...
Sau ca Teodor Meleşcanu şi Mihai Razvan Ungureanu nu au condus masini cu mitraliere sub capota si au tras cu pistolul asamblat in plonjon.
Un alt mit demontat este acela ca spionii de la SIE nu culeg informatii umbland noaptea cu lanterne prin birourile altora.

11 mituri despre spionii de la SIE:

Mitul nr. 1 – Iti vei vedea familia si prietenii cam rar.
Adevarul: Munca noastra este ea secreta, dar asta nu inseamna ca si viata ta personala va fi la fel. Toţi avem familii, toţi avem prieteni. Insa cand munca se transforma in pasiune nu te mai raportezi la timpul alocat ci la rezultatul pe care ţi-l doreşti. Şi in SIE nu te mulţumeşti cu puţin.
,
Mitul nr. 2 – Conducem masini cu mitraliere sub capota si tragem cu pistolul pe care l-am asamblat in plonjon.
Adevarul: E drept ca, in filme, personajele-spion scot dispozitive electronice sofisticate din gulerul camasii si arunca in aer cartiere intregi. Dar adevarul este ca lucram mai degraba cu creierul si cu informatia decat cu arme.

Mitul nr. 3 – Trebuie sa fii plin de muschi si sa arati ca un star de la Hollywood. Sau sa fii un geniu singuratic.
Adevarul: Nu e nevoie sa stii arte martiale sau sa fi pozat in reviste de moda ca sa lucrezi la noi. E important sa fii intr-o forma fizica buna si s-o intretii. Dar mult mai important decat aspectul fizic este capacitatea de a te intelege cu oameni de orice categorie sociala si cu cele mai diverse tipuri de personalitate.

Mitul nr. 4 – Foarte putini trec de selectia referitoare la background-ul personal si profesional.
Adevarul: Suntem obligati prin lege sa selectam doar candidati care au minimul de studii necesare pentru o anumita pozitie. Dar punem mare pret pe "scoala vietii" si pe talentele tale, poate nedescoperite sau nefolosite pana acum.

Mitul nr. 5 - Oricine stie ce face un spion si-l poate recunoaste repede dupa privirea de otel.
Adevarul: Daca ar fi adevarat ceea ce vezi in filme, ar insemna ca noi nu ne facem treaba bine. Te vei convinge repede ca cei mai multi dintre colegii si colegele noastre sunt oameni cu care vei vrea sa iesi la o bere sau la o cafea, ca in orice echipa normala.

Mitul nr. 6 – S-ar putea sa fie nevoie sa culegi informatii despre propria familie.
Adevarul: Toate informaţiile de care ai nevoie despre familia proprie le vei culege, daca nu cumva le-ai obţinut deja, ca orice persoana normala, inainte sa te casatoreşti. Insa o data intrat in SIE, treaba ta de ofiţer este sa culegi informatii secrete exclusiv din afara teritoriului Romaniei.

Mitul nr. 7 – Suntem o organizatie de moda veche, cu mentalitati "old school".
Adevarul: Media de varsta a colegilor nostri este 38 de ani.
Un lucru e sigur: aici vei lucra numai cu oameni inteligenti.

Mitul nr. 8 – E una dintre cele mai riscante meserii.
Adevarul: Exista meserii mult mai riscante, despre care nu stii ca sunt riscante. In meseria noastra, ne asumam doar riscuri calculate si suntem foarte bine pregatiti pentru situatii neprevazute. Daca cineva nu este pregatit suficient, nu este trimis in teren. Avem multe joburi care seamana a munca de birou. Desigur, sunt mult mai importante si mult mai putin plictisitoare decat munca intr-o corporatie.

Mitul nr. 9 – Culegem informatii umbland noaptea cu lanterne prin birourile altora.
Adevarul: Acestea sunt metode de amatori. Noi suntem niste profesionisti care se respecta. Pe profesionistii in culegerea de informatii nu-i vezi. Nici cu lanterna aprinsa noaptea, nici fara.

Mitul nr. 10 – Odata intrat in cariera de ofiter de informatii externe, nu o vei mai putea schimba.
Adevarul: Meseria asta e un inceput de drum, nu un capat. Daca vei vrea sa-ti schimbi cariera la un moment dat, cu abilitatile si cunostintele acumulate la noi vei putea avea succes in multe alte proiecte care se bazeaza pe relatii interumane, pe recunoastere de oportunitati sau pe sintetizare si prioritizare de informatii.

Mitul nr. 11 – E o institutie cu restrictii draconice.
Adevarul: Avem reguli, ca orice institutie in care se pune pret pe protejarea propriilor oameni, pe managementul corect al riscului si pe eficienta. Diferenta fata de multe alte institutii, fie ele private sau publice, este ca noi ne si respectam regulile.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.