13 iunie 1990. Ion ILIESCU: MINERI, ocupati si curatati PIATA UNIVERSITATII de ELEMENTELE FASCISTE!… VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.06.2017 08:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

13 iunie 1990: Inceputul represiunii violente a ceea ce s-a numit Fenomenul Piaţa Universitaţii,  inceputul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sangeroasa dintre toate mineriadele dintre toate MINERIADELE lui Ion ILIESCU.

Golaniada, cunoscuta şi ca Fenomenul Piaţa Universitaţii, reprezinta evenimentele de masa petrecute in  Piaţa Universitaţii din Bucureşti intre 22 aprilie şi 15 iunie 1990. Cu o durata de 53 de zile şi  adunand in jur de 50.000 de oameni in fiecare seara, Golaniada este cel mai amplu protest din istoria  Romaniei şi cea mai mare manifestare anticomunista din Europa de Est, dupa caderea Cortinei de Fier.

13 iunie * Dimineata, trupe ale Politiei intervin si degajeaza Piata Universitatii, sunt efectuate  arestari, sunt atacati studentii de la Institutul de Arhitectura. Au loc ostilitati intre manifestanti  si fortele de ordine. In jurul pranzului, muncitorii de la IMGB sunt si ei implicati in operatiunea  Politiei, devastand sediul Institutului de Arhitectura din nou, maltratand studenti si trecatori. Dupa  amiaza, sediul Politiei, al Ministerului de Interne si SRI sunt atacate de manifestanti furiosi. Seara,  sediul televiziunii este atacat, emisia este intrerupta pentru cateva minute. In noaptea de 13-14  iunie, in Capitala, a avut loc un veritabil razboi urban soldat cu morţi şi raniţi prin impuşcare.

14 iunie * In zorii zilei, 10.000 de mineri din Valea Jiului, inarmati cu bate si lanturi, sosesc in  Gara de Nord. Ajunsi la palatul Victoria, Ion Iliescu le cere „sa ocupe si sa curete Piata  Universitatii”. Institutii din centrul orasului, cat si sedii ale partidelor politice de opozitie, ale  asociatiilor antiguvernamentale, facultatile Universitatii, redactii ale ziarelor anti-FSN sunt  devastate. Romania Libera este impiedicata sa apara timp de 4 zile. Simpli trecatori de pe strazile  Bucurestiului sunt batuti salbatic si sechestrati. Politia secundeaza minerii in actiunile lor brutale.

15 iunie * La ROMEXPO, Iliescu le multumeste minerilor pentru actiunea lor, pentru „solidaritatea de  clasa cu care au raspuns chemarii autoritatilor”.

* CADA – Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei – este desfiintat pentru ca ar fi facut  jocul fortelor politice care urmareau destabilizarea tarii.
* Inginerului Ion Manucu de la regionala CFR Craiova i se desface contractul de munca pentru ca pe 13  iunie, ora 20,25, a intrerupt curentul electric intre Lainici si Valea Sadului, dupa ce a constatat  introducerea ilegala in circulatie a trenurilor cu mineri. Motivul oficial al concedierii a fost  intarzierea trenurilor de personal si de marfa.
* Comunicat al Departamentului de Stat SUA care califica actiunile din ultimele zile autorizate de  presedintele Iliescu si guvernul sau, drept „o lovitura in inima democratiei”.

Aplicarea punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara, desfiinţarea Decretului 473 care subordona  Televiziunea naţionala conducerii de partid şi de stat, epurarea guvernului de nomenclaturişti,  amanarea alegerilor, judecarea vinovaţilor de crimele din decembrie 1989 au fost doar cateva din  revendicarile susţinute de cei care au manifestat in Piaţa Universitaţii.(sursa: Institutul de  Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.