13 lucruri de stiut despre ZIDUL BERLINULUI

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.11.2015 10:29 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

# In momentul cand a fost dat publicitatii, la 9 noiembrie 1989, un decret al oficialitatilor est-germane care permitea trecerea libera a frontierei, mase uriase de est-berlinezi s-au apropiat de Zidul Berlinului, in limba germana - Berliner Mauer, un simbol al Razboiului Rece, si, in cele din urma, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, intr-o atmosfera sarbatoreasca, cu multimea din Berlinul Occidental.
# Construirea a 45 de kilometri de bariere in jurul celor trei sectoare occidentale a inceput duminica, 13 august 1961, in Berlinul Rasaritean. Mai tarziu, zona Zidului a fost intarita cu ziduri, campuri minate si alte instalatii de siguranta.
# Conceputa de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobata de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana timp de aproape 28 de ani.
# Existenta timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scaderea semnificativa a emigratiei (evadati - "Republikflucht" in germana): de la 2,5 milioane, in perioada 1949 – 1962, la numai 5.000 - intre 1962 si 1989.
# Din 1949 pana in 1961, un mare numar de persoane, de la personalul cu studii superioare la muncitorii calificati, ("Grenzgänger"), migra dinspre estul spre vestul Berlinului, in principal, datorita reconstructiei din vest, sustinuta de fondurile Planului Marshall. Intr-o singura zi, de exemplu, intreaga catedra de matematica a Universitatii din Leipzig a parasit RDG-ul.
# Zidul avea peste 155 km lungime. In iunie 1962, a inceput lucrarile la un al doilea gard paralel, la o distanta de pana la 90 m inspre interior, casele cuprinse in aceasta fasie fiind demolate, iar locatarii mutati la alte adrese. A fost creat un teritoriu al nimanui intre cele doua bariere, cunoscut in scurta vreme ca "fasia mortii". Fasia era pavata cu nisip greblat cu grija, ceea ce facea foarte usor de sesizat urmele pasilor unor eventuali evadati. Zona nu oferea nicio posibilitate de camuflare, era minata si impanzita cu capcane din sarma si, cel mai important, oferea un camp de tragere vast pentru garzile care pazeau Zidul.
# De-a lungul timpului, Zidul a trecut prin patru faze de constructie: Gardul din sarma ghimpata de baza (1961), Gardul din sarma ghimpata imbunatatit (1962-1965), Zidul din beton (1965-1975), Grenzmauer 75 (Zidul de granita 75) (1975-1989).
# "Zidul celor patru generatii", numit in mod oficial "Stützwandelement UL 12.11"(Elementul zidului de siguranta UL 12.11), a fost ultima si cea mai sofisticata versiune a Zidului. Inceput in 1975 si finalizat prin 1980, a fost construit din 45.000 de sectiuni din beton armat, fiecare avand 3,6x1,2 m, totul la un cost de 16.155.000 marci est-germane. Pe creasta Zidului era montata o teava lustruita, ceea ce ar fi trebuit sa faca si mai grea escaladarea sa. Zidul era intarit cu garduri din plasa, senzori de miscare, santuri impotriva vehiculelor, garduri din sarma ghimpata, 116 turnuri de paza si 20 de bunkere.
# In timpul existentei Zidului, au fost aproximativ 5.000 de tentative de evadare din Berlinul Rasaritean, incununate de succes. Diferitele rapoarte apreciaza ca numarul celor morti in timpul tentativelor de trecere a Zidului ar fi intre 192 si 239 de persoane.
# Cea mai cunoscuta tentativa esuata de evadare a fost cea a lui Peter Fechter, care a fost impuscat si lasat sa sangereze pana la moarte in fata martorilor occidentali (inclusiv din presa), pe 17 august 1962. Ultima persoana impuscata in timp ce incerca sa traverseze granita a fost Chris Gueffroy, pe 6 februarie 1989.
# Ziua de 9 noiembrie este sarbatorita ca zi a Caderii Zidului. In zilele urmatoare, berlinezii au venit la Zid cu baroase pentru a smulge suveniruri, reusind sa darame portiuni intregi ale barierei in acest timp. Acesti oameni au castigat porecla de "Mauerspechte" (ciocanitori de zid).
# Caderea Zidului Berlinului a fost primul pas catre reunificarea Germaniei, care s-a incheiat, in mod oficial, la 3 octombrie 1990.
# Unii germani au considerat ca ziua de 9 noiembrie este potrivita pentru a fi decretata sarbatoare nationala in Germania, pentru faptul ca a marcat atat apogeul revolutiei pasnice est-germane, cat si proclamarea primei republici germane, Republica de la Weimar, in 1918. Totusi, 9 noiembrie este ziua pogromului marsav Kristallnacht din 1938 si, de aceea, a fost aleasa ziua de 3 octombrie.(wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.