19 noiembrie 1861: Capitanatul roman. Autonomia Banatului fata de Ungaria

Scris de Timisoara Express | Publicat in 19.11.2015 10:50 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

19 noiembrie 1861: Se incheie Conferinta nationala a fruntasilor politici romani din Banat, tinuta la Timisoara, la care se adopta o motiune prin care se cere autonomia Banatului fata de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit "Capitanatul roman" sau sa fie incorporat Transilvaniei, devenita autonoma.

In anul 1859, se intampla doua evenimente importante: Unirea Principatelor Romane si razboiul austro-franco-piemontez, soldat cu infrangerea Austriei, fapt care a determinat o apropiere a imparatului de aristocratia maghiara.

In 1860, in cadrul Senatului Curtii Imperiale Habsburgice, se discuta ca Voivodina sarbeasca si Banatul timisan sa fie anexate Ungariei.
Croatii, romanii, sarbii, slovacii trec la actiuni politice.
Banateanul Andrei Mocioni, membru al Senatului Imperial de la Viena, a cerut o audienta la imparat, aratand ca in Banat nu este motivata o administratie maghiara, caci populatia este predominant de nationalitate romana, apoi sarba si maghiara.

Intre 18 si 19 noiembrie 1860, deputatul Andrei Mocioni convoaca la Timisoara o adunare nationala a romanilor.
Andrei Mocioni (maghiara Mocsonyi) s-a nascut la 27 iunie 1812, in Budapesta, şi a murit la 23 aprilie/5 mai 1880, in Foeni, Timis.
A fost un jurist si om politic roman, nascut la Budapesta, care a militat pentru drepturile romanilor din Banat si Transilvania, a fost membru al Senatului Imperial de la Viena, membru fondator al Academiei Romane (1866) si membru onorific din 1870.

La Conferinta nationala a fruntasilor politici romani din Banat de la Timisoara, a fost adoptata o motiune prin care se cerea autonomia Banatului, teritoriul acestuia urmand sa fie numit "Capitanatul roman" sau sa fie incorporat la Transilvania, devenita autonoma.
La adunare, se formuleaza cerintele de autonomie fata de Ungaria, printr-un memoriu in care se cere formarea unui „Capitanat” roman care sa cuprinda teritoriile locuite de romani si drepturi confesionale, lingvistice si nationale pentru romani.
In alternativa la autonomie se cere unirea la Transilvania.
Dar incorporarea Banatului la Ungaria fusese deja decisa la Viena si era una din conditiile pentru o mai stransa apropiere de Ungaria, respectiv de aristocratia maghiara, de care imparatul avea atata nevoie pentru succesul politicii sale.
In decembrie 1860, este trimis la Viena un memoriu semnat de peste 12.000 de intelectuali, negustori si meseriasi din Banat, fara nici un rezultat.
In 15/27 decembrie1860, imparatul Austriei, Franz Joseph I, hotaraste alipirea Banatului la Ungaria, fara a tine seama de cererea romanilor banateni de a se infiinta in Banat un "Capitanat roman".

Opt ani mai tarziu, s-au dat noi legi prin care s-a dispus ca limba tarii si a regiunii sa se foloseasca in scris la toate dezbaterile judecatoresti si comunale, in scolile primare, medii si superioare.

Sursa: Nicolae Uszkai

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.