240.000 de femei sunt diagnosticate anual in lume cu cancer ovarian

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.05.2016 15:24 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual in lume cu cancer ovarian.
Acesta cauzeaza mai multe decese decat oricare alt tip de cancer al sistemului reproducator al femeii - 150.000 de decese anual.
Doar 45% dintre femei inving boala in primii 5 ani de la diagnosticare.

„Depistat in stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rata de supravieţuire la 5 ani de 93%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inşelatoare.” spune medicul oncolog dr. Dragos Median.

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puţin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale.
Ele includ:
•    creşterea circumferinţei abdominale / balonare persistenta, de lunga durata
•    senzaţia de saţietate precoce
•    dureri in abdomen
•    necesitate frecventa de a urina

Principalii factori de risc pentru declansarea cancerului ovarian sunt: varsta, istoricul familial si ereditatea.
Exista si alti factori, cum ar fi: obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nasterilor, aparitia menstruatiei mai devreme de 12 ani si a menopauzei la o varsta mai inaintata.
Pana la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorita unor mutaţii genetice moştenite, cu BRCA1 si BRCA2 genele care sufera cel mai frecvent mutaţii in cancerul ovarian.

"Pe www.invingemcancerul.ro gasiti un chestionar cu ajutorul caruia puteti afla daca aveti risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci intrebari nu dureaza mai mult de un minut. Distribuiti-l mai departe catre toate femeile din viata voastra la care tineti, este un gest care le poate salva viaţa" - indeamna Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Important de retinut:
•    Orice femeie poate face cancer ovarian.
•    Daca ştii simptomele şi mergi la medic, iţi poţi salva viaţa.
•    Diagnosticarea in stadii incipiente ale bolii creşte enorm şansele de supravieţuire.
•    Cancerul ovarian este diagnosticat adesea in stadii avansate.
•    Multe femei cred in mod greşit ca testul Babeş-Papanicolau depisteaza cancerul ovarian. Acesta depisteaza cancerul de col uterin.

Campania Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian, ce va avea loc pe 8 mai, se va desfasura in acest an sub hastagul #AcumStiu, si va pune accent pe importanţa vizitei la ginecolog.
Campania face parte dintr-o initiativa internationala la care participa si FABC si urmareste sa transmita atat informatii importante legate de cancerul ovarian, cat si mesaje extrase din marturiile femeilor care au invins boala sau prezinta risc de a face cancer ovarian.

Denumirea generica de cancer acopera peste 200 de afectiuni caracterizate prin cresterea si diferentierea necontrolata a celulelor.
In lipsa tratamentului, acest proces duce in general la decesul pacientului.
In fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane de cazuri noi de cancer.
Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate, incidenta (numarul de cazuri noi pe o perioada de timp) si prevalenta (numarul total de cazuri) acestei afectiuni fiind in crestere.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.