28 iunie 1940: Jafuri, torturi si asasinate ale comandourilor sovietice

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.07.2014 15:06 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Un ultimatum a fost transmis Romaniei de catre Uniunea Sovietica la data de 28 iunie 1940. 

Romaniei i se dau doar 48 de ore pentru a evacua Basarabia şi nordul Bucovinei, in caz contrar URSS va declara razboi, ca urmare a protocolului adiţional secret, compromis intre expansionismul nazist şi cel stalinist, al pactului Hitler-Stalin din 1939 şi a prabuşirii Aliaţilor apuseni in iunie 1939,

Romania cedeaza şi, dupa 40 de ore, trupele sovietice şi ale NKVD-ului intra in teritoriile cerute şi suplimentar in Ţinutul Herţei care nu era menţionat in ultimatum.

In timpul retragerii pripite şi haotice a administraţiei şi armatei romane, populaţia civila a fost supusa la jafuri, torturi şi asasinate din partea comandourilor comuniste şi a trupelor NKVD-iste.
Alte acţiuni impotriva reprezentanţilor oficiali ai Statului Roman in retragere au fost comise de unitaţi militare sovietice şi de comuniştii locali.

Locuitorii ţinutului, nascuţi in limitele sale, devin cetaţeni sovietici.
Cei nascuţi in restul Romaniei sunt expulzaţi, numai cu hainele de pe ei, iar refugiaţii de orice origini, care fugisera din URSS şi traiau in Basarabia sub ocrotirea comitetului Nansen, sunt deportaţi in Siberia, precum şi localnicii care fusesera slujbaşi ai statului roman.

La o luna dupa ce Basarabia a fost anexata in 1940 de sovietici, guvernul sovietic a dezmembrat-o in trei parţi.
Partea centrala a fost denumita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca şi era formata din 30.000 kmp basarabeni, plus 4.100 kmp de teritoriu de pe malul stang al Nistrului.
Sudul Basarabiei (de la Marea Neagra) şi partea de nord a acesteia, impreuna cu nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, teritorii ce insumau 14.400 kmp, precum şi restul de 4.000 kmp din fosta republica autonoma infiinţata peste Nistru in 1924, au fost atribuite Ucrainei.

Regimul sovietic a insemnat distrugerea sistemului economic şi a identitaţii naţionale romaneşti in Basarabia, dar a persecutat şi alte naţionalitaţi, indeosebi ruşii "albi" (antibolşevici).
Minoritatea germana, conform pactului Hitler-Stalin, este expulzata spre Germania nazista.
Conform dispoziţiilor date de Stalin, toţi ţaranii proprietari de pamant, socotiţi "chiaburi" (kulaci) şi toţi proprietarii de comerţuri particulare, printre care zeci de mii de baştinaşi (in principal romani, dar şi ucraineni, ruşi ne-comunişti, evrei, armeni, greci) au fost deportaţi in Siberia.

La 14 iulie, in acelaşi an, la ordinul lui Beria, familiile oamenilor deportaţi au fost dezmembrate şi deportate, barbaţii fiind trimişi in lagare diferite de cele unde au fost trimise femeile şi copii lor.
Astfel, barbaţii au fost deportaţi in lagare cum ar fi Kozeliscenski (500 barbaţi), Futilovski (300 barbaţi), iar restul familiilor lor alcatuite din femei şi copii in lagarele din Karaganda şi Aktiubinsk (11.000 de persoane).
Deportarile s-au repetat şi in 1941 (inainte de inceperea ofensivei ordonate de Antonescu), fiind deportaţi in regiunea Omsk, 6.000 de basarabeni, in timp ce in regiunea Kirovsk au fost trimişi 10.000 de basarabeni.
Dezmembrarea familiilor a fost aplicata şi in aceste cazuri, barbaţii find separaţi de familiile lor.(Wikipedia)

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.