30 octombrie 1938: Razboiul lumilor

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.10.2012 17:54 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

30 octombrie 1938: S-a difuzat radiofonic în New Jersey Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles, care a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că S.U.A. au fost invadate de marţieni.
Războiul lumilor (The War of the Worlds) este un roman fantastic scris de H. G. Wells şi publicat în 1898. Romanul descrie experienţele unui narator anonim, care călătoreşte prin suburbiile din Londra, Anglia în timp ce oraşul este invadat de marţieni. Este una dintre cele mai vechi povestiri care descrie un conflict între omenire şi o rasă extraterestră. Romanul este împărţit în două părţi, Cartea întâi: Sosirea marţienilor, şi Cartea a doua: Pământul, sub stăpânirea marţienilor. Romanul este povestit de un scriitor de articole filozofice, care pe parcursul naraţiunii se luptă pentru a se împăca cu soţia sa, în timp ce este martor la atacurile marţienilor din sudul Angliei. În prima parte apare şi povestea fratelui său care însoţeşte două femei până la coastă, în speranţa de a scăpa de această invazie asupra Angliei.
George Orson Welles (n. 6 mai 1915, Kenosha, Wisconsin, SUA - d. 10 octombrie 1985, Hollywood, California, SUA) a fost un regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Fiind considerat un copil minune, a studiat diversele arte ale divertismentului şi spectacolului, ca să ajungă să exceleze în cele mai multe dintre ele.
A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în care a lecturat Războiul lumilor al lui H. G. Wells, provocând panică printre auditori. Este cunoscut în special pentru clasicul său film din 1941 Cetăţeanul Kane, care a fost nominalizat în 1942 la Premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor. Dar şi pentru rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul cu acelaşi nume.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.