315.895 de romani sarbatoresc de Sfantul Dumitru

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.10.2013 10:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Dintre cei 315.895 de romani care isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Dimitrie, 38.195 sunt femei, iar 277.700 sunt barbati.
Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea femeilor care isi sarbatoresc onomastica la data de 26 octombrie poarta numele de Dumitra (29.941), Dumitrita (6.580), Mitra (480), Dumitrica (383), Demetra (340) sau Dumitrana (337).
Dintre barbatii care isi sarbatoresc onomastica la aceasta data, cei mai multi poarta numele de Dumitru (261.437), Mitica (8.112), Dimitrie (5.393) sau Dumitrache (1.036).
***
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de Mir sau Sfantul Dumitru, izvoratorul de Mir, a fost un martir creştin, sfant militar din veacul al III-lea care a trait in vremea imparaţilor Maximian şi Diocleţian in cetatea Tesalonic, spune Wikipedia. A fost martirizat pe la anul 306.
Hagiografia tradiţionala spune ca Sfantul Dumitru a fost diacon la Tessalonic, martirizat cu lancea, in timpul prigoanei anticreştine de sub imparatului Diocleţian, sau poate in timpul imparatului Galerius.
Alte izvoare ne spun ca Sfantul Dumitru era un nobil, ofiţer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului ca l-a marturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciaţii din Evul Mediu l-au adoptat, ca şi pe Sfantul Gheorghe, drept patron la lor.
Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinţi militari, atat in Biserica Ortodoxa, cat şi in Biserica Catolica de rit bizantin şi de rit roman. In bisericile ortodoxa şi Biserica Catolica de rit bizantin, precum şi in Biserica Catolica de rit roman, se sarbatoreşte la data de 26 octombrie. Acei creştini ortodocşi care urmeaza calendarul iulian il sarbatoresc pe Sf. Dumitru la 8 noiembrie.
Puţin timp dupa moartea sa, la Salonic, o bazilica a fost ridicata pe mormantul sau. Bazilica Sfantul Dumitru din Salonic a devenit mare centru de pelerinaj. Dupa cucerirea otomana (1430), bazilica a fost transformata in moschee. A redevenit biserica dupa recucerirea oraşului de catre greci (1912), in timpul Primului Razboi Balcanic. Edificiul paleocreştin original exista şi astazi. Este principalul sanctuar dedicat Sfantului Dumitru.
Moaştele sale sunt aşezate in Biserica Sfantul Dumitru din Salonic.
Sa nu se faca confuzia intre Sf. Dumitru, izvoratorul de mir, şi Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), sarbatorit in Biserica Ortodoxa Romana la 27 octombrie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.