45 de ANI de la CEA MAI MARE TRAGEDIE din VESTUL ROMANIEI FOTO+VIDEO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 31.10.2016 11:19 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Dezastrul de la Certej a avut loc la data de sambata, 30 octombrie 1971, la ora 4:55 dimineaţa, fiind provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatarii miniere Certej, Hunedoara.

In perioada de exploatare a iazului, intre 1936 şi 1971, au fost depozitate in el elemente de depunere complet diferite ca granulaţie, tasare şi umiditate care au creat o falie de alunecare.
Digul s-a rupt pe o laţime de 80 de metri şi din iaz au fost expulzaţi in cateva minute 300.000 de metri cubi de steril.
Valul acid de steril a inghiţit intr-un sfert de ora şi a ras de pe faţa pamantului şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un camin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodarii au fost distruse sau avariate.
Dezastrul a provocat 89 de morţi şi 76 de raniţi.

Cianura folosita in procesul de extracţie, care se gasea in namolul scurs, a ars hainele de pe victime.
 Toate cadavrele care au fost scoase din mal erau goale.
Deşi la Primarie s-au inregistrat doar 82 de acte de deces, supravieţuitorii dezastrului cred ca numarul real al morţilor este de 114 persoane.

Totuşi, oficial, s-a luat hotararea sa fie inregistrate doar 45 de persoane decedate deoarece, peste aceasta cifra trebuia declarat “doliu naţional”, ceea ce  regimul comunist nu dorea sa faca, din motive de imagine.
Statul comunist i-a despagubit pe cei care au avut de suferit in urma tragediei de la Certej.

Supravieţuitorii de la blocurile distruse au primit cate un apartament, iar cei carora li s-au daramat  casele au putut sa-şi ridice altele cu materiale de construcţii primite de la autoritaţi.

Cu numai o saptamana inainte de dezastrul de la Certej, ministrul minelor Bujor Almaşan, impreuna cu o  comisie guvernamentala, au fost la Certej, unde au verificat iazul de decantare şi au decis ca acesta este inca funcţional, dupa care au aniversat cu mare pompa 225 de ani de minerit.
Dupa un an de cercetari şi audieri, ancheta a decis ca tragedia este urmarea unor imprejurari ce nu puteau fi prevazute.
Nimeni nu a fost gasit vinovat pentru moartea celor 89 de victime ale accidentului.(sursa: WIKIPEDIA)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.