796.041 romani poarta numele Sfantului Ierarh Nicolae

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.12.2013 18:30 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 796.041 cetateni romani, respectiv 509.656 barbati si 286.385 femei, poarta numele Sfantului Ierarh Nicolae.
Din totalul romancelor, peste 206.800 poarta numele Nicoleta, 53.797 pe cel de Niculina ori Nicolina, iar alte circa 10.000 de femei pe cel de Niculita sau Neculita. De asemenea, 4.700 se numesc Nicole si Nikole, alte peste 3.300 poarta numele de Nicola ori Nikola, Neculina si Necolina fiind numele altor circa 3.000 de romance.
Conform directiei de specialitate a Ministerului Afacerilor Interne, dintre barbatii care isi sarbatoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfantului Ierarh Nicolae, peste 325.700 poarta numele Nicolae, circa 60.000 pe cel de Niculai ori Neculai, 29.796 se numesc Niculae, iar altii peste 25.700 Nicu.
De asemenea, peste 45.000 de romani se numesc Nicusor, 12.721 poarta numele Nicolaie, 2.200 de romani pe cel de Niculaie, iar alti peste 1.000 se numesc Nicola.
***
Sfantul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinti din calendar, este praznuit la 6 decembrie. Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in a doua jumatate a secolului al III lea.
Sfantul Nicoale a participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325.
Moare in anul 340, iar din anul 1087, moastele sale se pastreaza la Bari, in sudul Italiei.

Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita datorita situaţiei financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lasat noaptea, la uşa casei nobilului, un saculeţ cu aur.
Povestea s-a repetat intocmai şi cand a venit vremea de maritiş pentru cea de a doua fata. Cand i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de paza pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. In acea noapte l-a vazut pe episcopul care lasa saculeţul cu aur. Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul saculeţului prin hornul casei, intr-o şoseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agaţarii şosetelor de şemineu.
Dupa ce tatal fetelor a vazut cele intamplate, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, insa acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat ii mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei saculeţi cu aur facuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur (in iconografia apuseana).

In noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, copiii obişnuiesc sa işi lase ghetele in faţa uşii aşteptand in speranţa ca vor primi cadouri constand, in general, in dulciuri. In unele zone, copiii ii lasa moşului apa sau morcovi pentru calul sau.
In multe regiuni ale Romaniei copiii gasesc in dimineaţa zilei de 6 decembrie, pe langa dulciuri şi fructe, o nuieluşa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.