80 % dintre romani, specialisti in politica de la televizor

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.01.2013 09:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Peste 70% dintre persoanele intervievate, într-un sondaj realizat de IRES, spun că le interesează ceea ce se întâmplă în politica românească (pe 40% dintre ei îi interesează mult, iar pe 33% puţin), în timp ce aproximativ un sfert dintre români recunosc că politica din ţară nu îi interesează deloc.
Din acest punct de vedere, anul 2012, încărcat de evenimente, nu le schimbă românilor interesul pentru viaţa politică românească. Cu toate acestea, se remarcă o creştere cu 6 procente a proporţiei respondenţilor care se consideră informaţi în ceea ce priveşte politica, aceasta ajungând la 62%.
De-a lungul anului scurs între realizarea celor două studii nu apar modificări semnificative privind sursele principale de informare ale respondenţilor despre politică: majoritatea se informează de la televizor (peste 80%); această sursă este urmată de internet (7%) şi ziare (4%).
O proporţie uşor mai ridicată a respondenţilor declară în 2013 că au un partid politic preferat - 33%, înregistrându-se o creştere de 5 procente.
Creşte semnificativ şi proporţia respondenţilor care spun că au un om politic preferat, de la 26% în decembrie 2011 la 37% în ianuarie 2013.
Scade uşor proporţia respondenţilor care declară că în ultimii zece ani au votat cu un singur partid, de la 57% la 53%, ceea ce poate indica reorientarea unor alegători pe parcursul anului 2012, în contextul organizării a trei runde de alegeri.
Cei mai mulţi dintre românii care au votat cu mai multe partide în ultimul deceniu au votat cu două, aproape o treime dintre ei votând cu 3 partide.
Există însă şi cei care au votat cu 4 (6%), 5 (3%) sau chiar mai multe partide (3%).

Dacă la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, Crin Antonescu nu era văzut drept următorul Preşedinte al României, doar 42% dintre români considerând că acesta are şanse să ajungă la Cotroceni, la începutul anului în curs, lucrurile par să se fi modificat considerabil, puţin peste jumătate dintre locuitorii ţării (51%) consideră acum că liderul USL, Crin Antonescu, are şanse să devină Preşedintele României.

Optimismul populaţiei a evoluat semnificativ (70% - 2013) faţă de anul trecut, când doar 60% dintre români împărtăşeau această stare de spirit.
Optimismul în creştere se reflectă şi în modul în care oamenii se raportează la propria viaţă.
Dacă în 2012, doar 32% dintre respondenţi afirmau că pentru ei lucrurile vor evolua în bine, o astfel de convingere se manifestă mult mai pronunţat la începutul anului 2013 – 46%.

În ceea ce priveşte reuşita USL în creşterea nivelului de trai şi a relansării economiei, oamenii sunt mai degrabă sceptici, 51% dintre ei spunând că aceste aspecte nu se vor realiza într-un timp atât de scurt.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.