825 de ani de atestare documentara a Sibiului FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.07.2016 11:28 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In fiecare an, la 15 iulie, filatelia romaneasca marcheaza o sarbatoare definitorie şi anume  Ziua Marcii Poştale Romaneşti, data la care se celebreaza apariţia primei marci poştale emise in ţara noastra, de catre Principatul Moldovei, şi anume celebrul Cap de bour.

In 2016, la 158 de ani de la apariţia primului timbru romanesc, Romfilatelia marcheaza aceasta zi printr-o emisiune filatelica speciala dedicata unuia dintre cele mai reprezentative oraşe din Romania, un important centru istoric, cultural, turistic, dar şi economic – Sibiu, la o frumoasa aniversare a acestuia.
Emisiunea este intitulata sugestiv Sibiu, 825 de ani de atestare documentara şi poate fi achiziţionata incepand de vineri, 15 iulie a.c., din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Avand o tematica istorica, proiectul de timbre aniverseaza 825 de ani de atestare documentara a Sibiului, oraşul fiind atestat pentru prima data in anul 1191. In aceasta etapa timpurie a aşezarii, coloniştii saşi au adus cu ei obiceiurile şi cunoştinţele lor despre meşteşuguri mult avansate faţa de ce se intalnea in acel moment in Transilvania.
Cu timpul, oraşul a trecut prin numeroase schimbari, cauzate de marea invazie tatara, precum şi de numeroasele incercari de cucerire a oraşului, ceea ce au determinat o atenţie sporita pentru fortificaţii, cetatea devenind una din cele mai puternice din zona. La inceputul secolului XVI, Sibiul se prezenta ca o cetate prospera, in plina dezvoltare, numarul de bresle crescand, iar armurierii, artificierii, tipografii şi orfevrierii ducand faima oraşului departe peste hotare.
Cele doua timbre aniversare reproduc imaginea unui tablou avandu-l ca autor pe Franz Neuhauser cel Tanar, Vedere generala a oraşului Sibiu la 1808, aflat in patrimoniul Muzeului Naţional Brukenthal. In grafica celor doua marci poştale este inclusa stema actuala a oraşului.

Emisiunea este completata de un plic prima zi şi un set de 2 carţi maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi blocul de 2 timbre
(in album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat intr-un tiraj limitat de 245 exemplare şi echipat cu blocul de 2 timbre al emisiunii şi plicul prima zi cu ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.
Pe manşeta blocului prezentat in albumul filatelic sunt reproduse detalii dintr-un document de la Direcţia Judeţeana Sibiu a Arhivelor Naţionale, un certificat eliberat de breasla tamplarilor din Sibiu, datat 1798, pe care figureaza o panorama a oraşului din acea perioada.

Ştampila prima zi a emisiunii se gaseşte in incinta Oficiului Poştal Sibiu 1, aflat in str. Mitropoliei,
nr. 14, Sibiu, judeţul Sibiu.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.