A fost o vreme cand in zona Banatului umblau BALAURI BONDOCI, CROCODILI PRIMITIVI si... MAGYAROSAURUS DACUS!

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 24.01.2016 14:00 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Acum 70 de milioane de ani, teritoriul de azi al Ţarii Haţegului era parte dintr-o insula tropicala din Oceanul Tethys - Pangeea, ce adapostea o exotica asociaţie de animale preistorice.
De-a lungul timpului, resturile acestor animale au fost conservate in rocile din zona, cercetarile arheologice aducand la lumina numeroase situri cu oase de crocodili, broaşte ţestoase, mamifere, reptile zburatoare sau pasari, precum şi un numar mare de fosile de dinozauri pitici, ierbivori şi carnivori, unici in lume.

Disponibila spre vanzare incepand de vineri, 22 ianuarie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, emisiunea de marci poştale prezinta animale preistorice ale caror fosile au fost descoperite in Ţara Haţegului şi care reprezinta elemente importante in constituirea unui Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania, dar şi a dezvoltarii Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Parc natural şi Geoparc Global UNESCO, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului este un teritoriu de cercetare, educaţie şi dezvoltare durabila, dedicat conservarii patrimoniului geologic, natural şi cultural, dar şi intaririi identitaţii comunitaţilor locale.
Pe timbrele emisiunii se gasesc ilustrate patru animale preistorice, dupa cum urmeaza:
- Balaur bondoc, reprodus pe timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei, era un dinozaur pradator, cu corpul acoperit cu pene şi o lungime de 1,80 – 2 m.
- Theriosuchus sympiestodon, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei, era un crocodil primitiv, care traia in Haţeg in urma cu aproximativ 70 de milioane de ani. Theriosuchus era o adevarata „fosila vie”, facand parte dintr-o familie ai carei membri disparusera deja din alte parţi ale Europei, cu milioane de ani mai devreme.
- Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei se regaseşte Magyarosaurus dacus, un dinozaur ierbivor cu o greutate de 800-900 kg, o lungime de 7 m şi inalţime de 3-4 m, unul dintre cele mai mari animale preistorice din zona Haţegului.
- Kogaionon ungureanui este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei. Acesta era un mamifer mic, descris şi cunoscut doar in Ţara Haţegului. De la el s-a pastrat un craniu complet, lucru extrem de rar in cazul mamiferelor din timpul Cretacicului tarziu.

Cele patru marci poştale ale emisiunii Animale preistorice sunt completate de un set de patru maxime şi un plic prima zi ce are aplicata in clar ştampila cu folio verde.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.