A inceput pelerinajul spre Mecca. Vezi ce trebuie sa faca acolo musulmanii!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.09.2015 13:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Musulmanii au inceput pelerinajul, pe jos, in autocare sau in trenuri, spre valea Mina, aflata la caţiva kilometri est de Mecca, unde a fost amenajata o imensa tabara de corturi.
Numita ziua 'Tarwiah', aceasta prima etapa de hajj era folosita de pelerinii din timpurile stravechi pentru a-şi adapa animalele şi a face provizii de apa pana la Muntele Arafat, situat la 10 kilometri sud-este de Mina.
Staţionarea pe Muntele Arafat pentru o zi de rugaciuni, prevazuta miercuri, este momentul forte al hajj, unul din cei cinci piloni ai islamului pe care orice musulman este obligat sa-l faca macar o data in viaţa, daca are mijloacele necesare.

Pelerinajul este cel de-al cincilea stalp al islamului.
Rugaciunea este indeplinita (sau nu) de cinci ori pe zi, se face milostenie, iar Ramadanul se tine o data pe an.
Pelerinajul, insa, se face numai o data in viata, iar asta numai daca este posibil.
Pelerinajul principal, ḥājj, difera de conceptul crestin de pelerinaj.
Pentru cei mai multi dintre crestini, calatoria este la fel de importanta sau chiar mai importanta decat sosirea la locurile sfinte, in timp ce pentru musulmani, nu conteaza atat de mult cum ajunge un pelerin la Mecca, ci ceea ce face acolo - in special la Kaaba, „casa lui Dumnezeu” - si apoi in imprejurimile orasului Mecca timp de cateva zile.
Este prevazuta o serie de ritualuri minutioase.
Principalele etape ale pelerinajului sunt:
# intrarea in starea de sacralitate care se face prin ablutiuni (spalari) totale, prin adoptarea tinutei de pelerinaj care consta, la barbati, in doua bucati de panza (alba) fara cusaturi sau noduri, puse, una in jurul taliei, cealalta peste umar acoperind o parte din bust, iar ca incaltaminte, sandale; pentru femei insa nu exista o tinuta anume in afara de cea traditional islamica.
Barbatii se rad in cap, iar femeile isi taie simbolic o suvita.
Orice deosebire de clasa sociala este astfel anulata.
Intrarea in starea de sacralitate se face inainte de a ajunge la Mecca, de obicei, la aeroportul din Jeddah.
# rotirea de sapte ori in jurul Ka‘bei – punctul central al pelerinajului, cu o scurta rugaciune catre maqām Ibrāhīm – „locul lui Abraham”, cel care, in traditia islamica, a redat sanctuarului Ka‘ba puritatea initiala. Ambele se afla in incinta marii moschei de la Mecca.
# bautul apei de la izvorul Zamzam cel care i-a salvat viata lui Ismail si mamei sale, Hagar (sau Agar), alungati in desert.
# parcurgerea de sapte ori a distantei (de 394 m) dintre colinele Safā si Marwah, in amintirea ratacirilor disperate ale lui Hagar si copilului sau, Ismail, parasiti in desert.
# oprirea pe muntele (platoul) Arafat, situat la 19 km de Mecca, de la pranz si pana la miezul noptii, intr-o stare de meditatie.
# Sarbatoarea Sacrificiului, celebrata prin sacrificarea unui berbec sau a unei camile in amintirea gestului lui Abraham de a-si sacrifica fiul, pe Ismail, pentru a-si dovedi credinta in Dumnezeu, gest oprit de Dumnezeu prin trimiterea unui berbec care a fost sacrificat in locul fiului.
Ultimele zile ale pelerinajului sunt petrecute la Minā, o localitate intre Arafat si Mecca, unde are loc „aruncarea cu pietre in Satan”, adica aruncarea a sapte pietricele in directia a trei stanci ce-l simbolizeaza pe diavol.
# iesirea din starea de sacralitate cand pelerinajul ia sfarsit.
Majoritatea par sa dateze dinainte de islam si sa fi fost preluate de Muhammad.
In acelasi timp, multe dintre ele nu au un echivalent in afara islamului.

Pelerinajul la Mecca declanseaza cea mai mare deplasare anuala de populatie de pe glob, unica de acest fel.
In afara de ḥājj, musulmanii mai fac un pelerinaj mai mic, denumit 'umra sau micul pelerinaj.
Nu este obligatoriu si poate fi facut in orice moment pe parcursul anului.
Acesta consta in vizitarea orasului Mecca si implinirea ritualurilor de pelerinaj in si in jurul Kaaba.
Nu are loc o adunare pe Campia 'Arafat si nu sunt aruncate pietricele.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.