Ai incredere exagerata in fortele proprii, esti agresiv, impulsiv, hiperactiv?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.06.2015 15:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Tulburarea afectiva bipolara este o boala care afecteaza starea emoţionala şi psihica a unei persoane, fiind o problema severa de sanatate, potrivit Asociaţiei Internaţionale de Psihiatrie.

Persoanele care sufera de tulburare afectiva bipolara experimenteaza alternativ episoade expansive (maniacale) şi episoade depresive.
Aceste episoade sunt caracterizate de: stari de incredere exagerata in forţele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie şi comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare in activitaţi multiple fara a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv: stari de tristeţe exacerbata, insomnie, lipsa a placerii, scadere a interesului pentru diferite activitaţi, pierdere a motivaţiei, insoţite de sentimente de vinovaţie şi de inutilitate, durere morala, diminuarea energiei, scaderea poftei de mancare şi in cazuri severe chiar de ganduri suicidale.

Daca este ignorata şi netratata, aceasta afecţiune se agraveaza, iar simptomele devin din ce in ce mai pronunţate şi mai deranjante, deopotriva pentru bolnav şi pentru persoanele care intra in contact cu acesta.
De aceea, familia şi apropiaţii au un rol de baza in sprijinirea persoanei bolnave in a-şi redobandi stabilitatea pe toate planurile.
Alte instrumente folosite in tratamentul persoanelor cu tulburare afectiva bipolara sunt: terapia familiala sau terapia ritmului social şi interpersonal, mai arata Asociaţia Romana de Psihiatrie şi Psihoterapie.
Acest ultim tip de terapie combina psihoeducaţia cu metode eficiente de stabilire a relaţiilor interpersonale şi de determinare a rolului pe care acestea il au asupra modificarilor de dispoziţie ale pacientului.

Asociaţia Romana de Psihiatrie şi Psihoterapie, prin intermediul campaniei „Ajuta-i sa-şi regaseasca echilibrul”, urmareşte sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolara in demersul lor de a-şi recaştiga stabilitatea şi bunastarea psihica pentru a putea duce o viaţa normala.
Aceasta acţiune se desfaşoara in Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timisoara.
Campania atrage atenţia asupra problematicii tulburarii afective bipolare, astfel incat complianţa pacienţilor la recomandarile terapeutice ale medicului sa se imbunataţeasca, pentru un control eficient al bolii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.